Odottavan äidin D-vitamiinivaje lisää jälkeläisen autismiriskiä

Jos nainen kärsii raskausaikanaan D-vitamiinin puutoksesta, hänen jälkeläisensä autismiriski on 44 prosenttia korkeampi kuin muilla.

Yhteys selvisi Turun yliopiston ja yhdysvaltalaisen Columbian yliopiston väestöpohjaisesta tutkimuksesta, jonka julkaisi Biological Psychiatry -lehti.

Autismin kehittymiseen lapsella vaikuttavat myös perimä, äidin tupakointi, vanhempien ikä ja synnytyskomplikaatiot.

Äidin heikon D-vitamiinin saannin yhteys lapsen autismiin kuitenkin säilyi, kun tutkimuksessa otettiin huomioon äidin ikä, maahanmuuttotausta, tupakointi, psykiatriset diagnoosit ja päihteiden käyttö sekä raskauden kesto ja se, mihin aikaan vuodesta D-vitamiinitaso oli mitattu.

Vitamiinipuutos on helppo ehkäistä

”Tuloksilla on kansanterveydellistä merkitystä, koska D-vitamiinin puutos on helposti ehkäistävissä”, sanoo tutkimusartikkelin pääkirjoittaja, Turun yliopiston professori Andre Sourander.

Ryhmä on aiemmin osoittanut, että äidin D-vitamiinivaje liittyy myös jälkeläisen kohonneeseen adhd-riskiin.

Tutkimuksen verinäytteet kerättiin ennen kuin nykyiset D-vitamiinin saantisuositukset tulivat Suomessa voimaan. Nykyään odottajille suositellaan päivittäistä 10 mikrogramman vitamiinilisää ympäri vuoden.

D-vitamiinin puutos on ongelma maailmanlaajuisesti. Souranderin mukaan vitamiinin saanti on Suomessa yleisesti ottaen riittävää muilla paitsi maahanmuuttajilla.

Tutkimuksessa oli mukana 1 558 vuosina 1987–2004 syntynyttä ihmistä, jotka olivat saaneet autismidiagnoosin vuoden 2015 loppuun mennessä, sekä vastaava määrä verrokkeja.

Lue myös:

Raskausajan D-vitamiinivaje nostaa lapsen adhd-riskiä


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia