Nenäsumutteesta syntymässä biologinen koronamaski

Helsingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet koronavirukselta suojaavan ”biologisen maskin”. Nenäsumutteena annosteltava maski estää tartunnan tuntien ajan.

Tutkijoiden rakentama uusi, TriSb92-niminen molekyyli antaa suojan koronatartunnalta ainakin kahdeksaksi tunniksi. Solu- ja eläintutkimusten perusteella suoja pitää jopa suuren altistumisriskin tilanteissa.

”Eläinkokeissa nenään annosteltu TriSb92 suojasi tartunnalta sellaisessa altistustilanteessa, jossa kaikki suojaamattomat hiiret saivat tartunnan”, kertoo tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja, tutkijatohtori Anna Mäkelä tiedotteessa.

Molekyylin suojaava vaikutus alkaa välittömästi sen jälkeen, kun se on annosteltu. Tässä se päihittää rokotteet, joiden osalta suojan kehittyminen vie selvästi pidempään.

Tutkimustulokset on julkaistu vielä vertaisarvioimattomassa raportissa.

Ylen mukaan innovaation kaupallistamista varten on jo perustettu yritys. Ajatuksena on, että molekyyli sekoitettaisiin esimerkiksi suolaliuokseen, joka pakattaisiin sumutepulloon.

Torppaa piikkiproteiinin toiminnan

Molekyylin kehittämisen mahdollisti uusi suomalainen teknologia, jonka avulla biologisia lääkkeitä voidaan kohdentaa tarkasti.

Tuoreessa helsinkiläistutkimuksessa teknologiaa hyödynnettiin sars-cov2-viruksen piikkiproteiinin toiminnan estämisessä.

Kun TriSb92-molekyylin estovaikutus kohdennetaan piikkiproteiinissa sellaiseen paikkaan, joka on eri virusmuunnoksille yhteinen, torpataan kaikkien tunnettujen virusmuunnosten kyky aiheuttaa infektio. Tämä pätee myös omikron-varianttiin.

Mallivirustutkimuksissa TriSb92:lla on Mäkelän mukaan kyetty ehkäisemään jopa sars-viruksen leviäminen. Sars aiheutti kymmeniin maihin levinneen uhkaavan epidemian 2000-luvun alussa.

”Voimme siis varsin luottavaisin mielin olettaa, että myös tulevat sars-cov2-muunnokset ja kenties kokonaan uudetkin pandemiauhkia aiheuttavat koronavirukset ovat sille herkkiä”, Mäkelä sanoo.

Tämä tarkoittaa, että nenään annosteltava valmiste voisi myös tulevaisuudessa toimia eräänlaisena biologisena suojana koronavirustartuntaa vastaan.

Myös rokotteita tarvitaan edelleen

Anna Mäkelä työskentelee Helsingin yliopistossa professori Kalle Sakselan laboratoriossa.

Saksela kuuluu tutkijaryhmään, joka kehittää kotimaista, nenään annosteltavaa koronavirusrokotetta. Rokote Laboratories Finland Oy:n kaupallistama sumuterokote on etenemässä ihmiskokeisiin kevään aikana.

Mäkelä ja Saksela korostavat, että uusi TriSb92 ei ole rokotteiden kanssa kilpaileva vaan niitä täydentävä teknologia.

”Tämän tyyppisillä tartuntaa ehkäisevillä molekyyleillä, sen paremmin kuin viruslääkkeilläkään, ei ole mahdollista korvata rokotuksia väestön suojaamiseksi koronataudilta”, Saksela tähdentää.

TriSb92 tarjoaa kuitenkin lisä- ja tehostesuojaa.

”Erityisesti tulee mieleen henkilöt, joiden immuunijärjestelmä ei riittävästi reagoi rokotteisiin”, professori sanoo.

Lisäksi uudet virusmuunnokset voivat kiertävät vahvankin rokotesuojan. Varsinkin omikron tarttuu helposti myös rokotettuihin.

Sakselan mukaan TriSb92 voisi olla hyödyllinen apu ennen sosiaalista kanssakäymistä erityisesti niillä, joiden rokotesuoja on syystä tai toisesta puutteellinen.

”Siitä voisi olla epidemiatilanteesta riippuen hyötyä myös täysin rokotetuille henkilöille ennen mahdollisia korkeamman altistumisriskin tilanteita”, Saksela arvioi.

Päivi Ikonen

(Kuvituskuva Adobe Stock) Uusi suomalaiskeksintö on biologinen koronamaski, joka suihkutetaan suoraan nenän limakalvoille. Maski pitää koronavirukset poissa ainakin työpäivän ajan.

Lue myös:

Kotimainen koronarokote tulossa – viritetty variantteja vastaan


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia