Suomalaista 3d-tulostuksen osaamista viedään kohti maailman kärkeä

Fame-ekosysteemi pyrkii nostamaan suomalaisen 3d-tulostuksen tasoa entisestään. Tavoitteena on, että Suomi saavuttaa viiden prosentin osuuden maailman 3d-tulostuksen markkinavolyymista vuoteen 2030 mennessä.

Tavoitteeseen pääsemistä auttaa Business Finlandin myöntämä rahoitus, jonka avulla ekosysteemi laajenee kattamaan kaikki materiaalit, myös polymeerit. Kun ekosysteemi vuonna 2020 perustettiin, se keskittyi metallitulostukseen.

Ekosysteemissä ovat jo mukana keskeiset laitevalmistajat, materiaalitoimittajat ja suunnittelu- ja tulostusosaajat sekä valmistusteknologiaansa 3d-tulostuksen suuntaan kääntävät koneenrakentajat.

”Mukana olevat yritykset pitävät erityisenä vahvuutena sitä, että jäsenemme edustavat koko toimitus- ja arvoketjua”, kertoo ekosysteemin johtaja Eetu Holstein Dimecc Oy:stä, Suomen valmistavan teollisuuden innovaatioalustasta.

”Tieto sekä osaaminen saadaan parhaiten levitettyä suoraan eksperteiltä eksperteille, jolloin uusiin kokeiluihin saadaan heti tuorein paras tietämys mukaan.”

Holsteinin mukaan eri materiaaleilla ja sovelluskohteilla on materiaalia lisäävässä valmistuksessa paljon yhteisiä lainalaisuuksia.

”Esimerkiksi allasvalokovetukseen perustuvalla tekniikalla voidaan tulostaa erilaisia materiaaleja ja kappaleita sekä teollisuuteen että lääketieteeseen”, kertoo Holstein, jolla on itsellään taustaa lääketieteen 3d-tulostuksen laite- ja prosessikehityksestä.

Materiaalitietopankin avulla yhä vaativampiin sovelluksiin

Fame-ekosysteemin Dreams-ohjelmassa luodaan kattava avoin materiaalitietopankki tutkimalla noin 10 000 metallista testisauvaa, jotka valmistetaan eri materiaaleista, eri tulostimilla ja eri tulostusmenetelmillä.

Tietopankin avulla korvataan alan standardien puutetta ja helpotetaan metallien 3d-tulostamisen hyödyntämistä vaativimmissa sovelluskohteissa.

”Lähitulevaisuudessa on tarkoituksena polkaista käyntiin uusia tutkimusohjelmia, joissa ratkotaan keskeisiä kotimaisen teollisuuden tunnistamia haasteita 3d-tulostuksen tehostamiseksi”, Holstein kertoo.

Wärtsilän uuden Sustainable Technology Hubin yhteyteen avataan 3d-tulostukseen keskittyvä kokeilukeskus, jota Fame on ollut perustamassa. Tarkoituksena on löytää uusia sovelluskohteita suomalaisesta teollisuudesta.

Koulutusta ja suunnittelijoiden 3d-osaamista Fame kehittää muun muassa LUT-yliopiston kanssa.

Fame-ekosysteemin jäsenyrityksiä ovat Amexci, Andritz Savonlinna Works, Citec, Dekra, Elomatic, EOS Finland, Etteplan, Fastems, Lillbacka Powerco, Patria, Ponsse, Raute, SME Elektro-Group, Valmet, Vilpe, Wärtsilä, 3D Formtech, Apricon, 3D-Step, Delva, Huld, Malvern Panalytical, MiniFactory, Mitutoyo, SelectAM, Maker3D, Metlab ja Vossi.

(Kuva Eetu Holstein) Metallista voidaan 3d-tulostamalla valmistaa kappaleita, jotka eivät perinteisillä menetelmillä ole mahdollisia.

Lue myös:

Oulun yliopistolle rahoitus metallien 3d-tulostuksen kehittämiseen

3d-tulostettu suodatin nappaa hormonit pois jätevedestä

Suomalaisyritykset kehittivät ekomateriaalin 3d-tulostukseen

Uusi polypropeeni 3d-tulostukseen

3d-tulostus ja uudet materiaalit saivat oman tapahtuman

Kulta irti romusta ja sivuvirroista 3d-tulostetuilla elektrodeilla

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia