Ilmastonmuutos heijastuu huoltovarmuuteenkin – Suomi pärjää silti muita paremmin

Ilmastonmuutos vaikuttaa meidänkin huoltovarmuuteemme. Suomi selviää kuitenkin helpommalla kuin monet muut maat, arvioi Ilmatieteen laitoksen ja Huoltovarmuuskeskuksen raportti.

Myrskyillä, rajuilmoilla, tulvilla, kuivuudella ja muilla ilmastonmuutoksen mukanaan tuomilla sään ääri-ilmiöillä voi pahimmillaan olla isoja seurauksia yhteiskunnalle ja sen toimivuudelle.

Ilmastonmuutoksen suorat vaikutukset Suomen huoltovarmuuteen ovat kuitenkin muuhun maailmaan verrattuna pienet.

Toisaalta epäsuorat vaikutukset heijastuvat muualta meillekin. Pahin tulevaisuuden riski Suomen kannalta on ruoan, veden ja elintilan puute maailmalla.

Muun muassa nämä asiat selviävät  Ilmastonmuutoksen vaikutuksia Suomen huoltovarmuudelle -raportista.

Ainutlaatuinen tutkimus, ainutlaatuinen varautumistoiminta

Suomen huoltovarmuustoiminta on asiantuntijoiden mukaan maailman mitassa ainutlaatuista. Myös tuore suomalaistutkimus siitä, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa huoltovarmuuteen, on ensimmäinen laatuaan.

Pioneeriselvityksessä oli siksi hankaluutensa.

”Ei ole olemassa selvää rajaa, mikä on huoltovarmuuskriittinen sääilmiö ja mikä ei”, Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Mäkelä antaa esimerkin.

”Ennätyksellinenkään rajuilma ei välttämättä aiheuta huoltovarmuudelle ongelmia, vaikka se yksilöille tai vaikkapa kaupungille aiheuttaisi suuriakin vahinkoja.”

Ilmastonmuutoksen vaikutukset jaetaan usein suoriin, epäsuoriin ja siirtymävaikutuksiin. Suorat vaikutukset ovat helpoimmat arvioida, joten raportti keskittyy pääasiassa niihin.

”Haastavimpia hitaat muutokset”

Vaikka Suomi on siis huoltovarmuuden osalta edelläkävijä, sääolot pitää ottaa meilläkin huomioon.

”Esimerkiksi yksittäinen erittäin voimakas myrsky voi aikaansaada vakavan yhteiskunnallisen häiriötilanteen, joka koettelee myös huoltovarmuutta”, Antti Mäkelä sanoo tiedotteessa.

Samalla hän muistuttaa erilaisten sääilmiöiden olevan osa ilmastoamme, ja niihin pitää varautua joka tapauksessa.

Huoltovarmuuteen vaikuttavista ilmiöistä osa on nopeita ja rajuja, kuten äkillinen tulva. Osa muodostuu hitaammin, kuten pitkät hellejaksot.

Huoltovarmuuskeskuksen johtavan varautumisasiantuntijan Tapio Tourulan mukaan haastavin kysymys on ehkä se, kuinka hitaat muutokset voivat kehittyä huoltovarmuuskriittisiksi. Tällainen muutos on vaikkapa talvien leudontuminen ja sen myötä tiestölle ja rakennuskannalle koituva rasite.

”Tai minkälaisia vaikutuksia on esimerkiksi helteisiin liittyvillä kasvavilla terveysriskeillä”, Tourula pohtii.

Päivi Ikonen

(Kuva Scanstockphoto) Myrskyt ovat yhä rajumpia myös Suomessa. Vakavamman uhan voivat kuitenkin aiheuttaa pitkäkestoisemmat ilmiöt, kuten talvien leudontuminen ja kesien muuttuminen pätseiksi.

 

Aiheeseen liittyvää:

Ilmastonmuutos on uhka myös Suomen turvallisuudelle

Ilmastonmuutos tuo tappohelteet – tutkijat etsivät kotien jäähdytyskeinoja


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia