Suomalainen kuitukeksintö matkalla menestykseen

Kun Juha Salmela kuuli Oxfordissa, mitä yhteistä on hämähäkeillä ja nanoselluloosalla, syntyi kuitu, joka voi tehdä suomalaisesta Spinnovasta globaalin tekstiiliteollisuuden uudistajan.

”Alusta asti ison maailman meiningillä.”

Fraasi, jota Spinnovan toinen perustaja Juha Salmela käyttää, kun häntä pyytää kuvailemaan tekstiilikuitua valmistavan yrityksen vaiheita.

Spinnova on vielä pilottivaiheessa, mutta kaupallinen toiminta on tarkoitus aloittaa kolmen vuoden sisällä.

Parhaillaan toimintaa ja kuitua hiotaan yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Prototyyppituotteita valmistetaan esimerkiksi Marimekon, Bergansin ja Bestsellerin kanssa.

Globaalia vaikuttavuutta hakemassa

Salmela työskenteli vuonna 2009 VTT:llä ja oli työnantajansa lähettämänä kuuntelemassa seminaaria Oxfordissa. Seminaarissa kerrottiin, mitä yhteistä on hämähäkinseitillä ja nanoselluloosalla.

Salmela alkoi saman tien miettiä, kuinka hänen VTT:llä keräämänsä tieto paperikuitujen virtauksesta voidaan yhdistää tekstiilikuitujen tekemiseen. Myös kollega Janne Poranen innostui ajatuksesta.

”Näimme heti, että idealla on bisnespotentiaalia globaalissa mittakaavassa ja myös vaikuttavuus ympäristöasioihin globaalilla tasolla motivoi meitä”, Salmela summaa.

Spinnovan valmistama tekstiilikuitu on muita kuituja ympäristöystävällisempää. Se tuntuu puuvillalta, mutta eristää kuin villa.

Spinnovan valmistama kuitu on ympäristöystävällisempi vaihtoehto perinteisesti tekstiiliteollisuudessa käytetyille kuiduille.

Esimerkiksi puuvillaan, lyocelliin tai viskoosiin verrattuna sen suurin etu on pienemmässä vedenkulutuksessa ja siinä, että valmistusprosessin aikana ei käytetä ympäristölle haitallisia kemikaaleja.

Synteettisten kuitujen valmistuksessa puolestaan käytetään raaka-aineena öljyä, ja niistä syntyy mikromuoveja, jotka ovat haitallisia ympäristölle.

Startupin ketteryys teollisen tuotannon järjestelmin

Salmela kertoo, että Spinnovan toiminnassa on alusta alkaen huomioitu se, että tähtäin on suurempia eriä tuottavassa, teollisessa tuotannossa.

”Tällä hetkellä tuotantokapasiteetti on tonneja. Suurten tekstiiliyksiköiden tuotantokapasiteetti on kymmeniä tuhansia tonneja, ja sitä kohti kuljemme.”

Toimintaa on kehitetty ja kasvatettu askel askeleelta, seuraava kasvuaskel kirkkaana mielessä.

Kuidun kehittäminen aloitettiin VTT:n laboratoriossa. Salmelan ja Porasen perustettua oman yrityksen kehitystyö siirtyi omaan dynaamiseen laboratorioon. Sieltä siirryttiin tiloihin, joissa volyymeja ja nopeuksia pystyttiin kasvattamaan.

”Kasvatamme tuotantokapasiteettia askel askeleelta kohti kaupallista tuotantoa”, Juha Salmela kertoo.

Tämänhetkisissä tiloissa on yksi teollinen yksikkö, joka pyörii kahdessa vuorossa. Toiminta on täysin automatisoitua ja koko laitteisto on rakennettu noudattaen teollisia standardeja.

”Ajatus tässä kaikessa on se, että voimme sujuvasti kopioida nykyisen toimintalogiikan, vaikka tehtaan kapasiteettia kasvatetaan askel askeleelta.”

Siemens kumppaniksi

Spinnova valitsi Siemensin kumppaniksi tehtaan automatisointiin ja toiminnan valvontaan.

Spinnovalla on käytössä esimerkiksi Simatic S7-1500 -sarjan turvalogiikat, Simatic WinCC -valvomo ja Sinamics-taajuusmuuttajat sekä erillislaitteita Profinet-väylällä.

”Halusimme kumppanin, jolla on ymmärrystä suuren mittakaavan teollisesta toiminnasta, globaalit toimitusketjut ja paperin valmistusprosesseihin liittyviä teknologisia ratkaisuja”, Juha Salmela sanoo.

”Vaikka Siemens on globaali toimija, on yhteistyö heidän kanssaan ketterää. Se on pilottivaiheessa olevan yrityksen kannalta elintärkeää.”

Siemensin asiakkuuspäällikkö Terhi Hirvikorpi kertoo kumppanuuden Spinnovan kanssa olevan luontevaa.

”Yrityksemme jakavat samoja arvoja. Haluamme omalta osaltamme edistää kestävän kehityksen mukaista toimintaa globaalissa mittakaavassa.”

”Haluamme toimia laadukkaasti, mutta ketterästi. Kaikki nämä tavoitteet jaamme Spinnovan kanssa.”

Seuraavaksi Spinnova tähtää Siemensin tuella kaupallisen tuotannon käynnistämiseen parin vuoden aikajänteellä.

Suunnitteilla on myös tekoälyä hyödyntävä tuotantolinjan digitaalinen kaksonen, jonka avulla ketterään pilotointia voidaan jatkaa vaarantamatta teollista tuotantoprosessia.

”Viiden vuoden päästä meillä on yksi tai kaksi teollisen mittakaavan tuotantolinjaa käynnissä, ja olemme tekstiiliteollisuuden halutuin ja ympäristöystävällisin tuottaja”, Juha Salmela summaa.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia