ALD-tutkija Mikko Ritalalle arvostettu palkinto

Magnus Ehrnroothin säätiön vuoden 2020 kemian palkinnon on saanut professori Mikko Ritala Helsingin yliopistosta.

Epäorgaanisen kemian professorina toimiva Ritala johtaa yliopiston atomikerroskasvatuksen (ALD) tutkimusryhmää. ALD-tekniikalla rakennetaan äärimmäisen ohuita pinnoitteita yhden atomin paksuinen kerros kerrallaan.

Palkintoperustelujen mukaan Ritala kuuluu suomalaisen kemian ehdottomaan eliittiin ja on maamme siteeratuimpia kemistejä.

Viime vuosina Ritala on kehittänyt ALD-tekniikan avulla etenkin uusia nanorakenteisia materiaaleja.

Ohutta kalvoa mustasta laatikosta

Helsingin yliopistossa jo 30 vuotta jatkunut ALD-tutkimus on ollut toisaalta perustutkimusta. Toisaalta tutkijat ovat pyrkineet vastaamaan suoraan teollisuuden tarpeisiin.

”ALD-kemiassa prosesseja kehitetään varsin suoraviivaisesti käytännön kokeiden kautta. Etsitään oikeat lähtöaineet ja oikeat olosuhteet, joilla yritetään saada tehtyä tarkoituksenmukaisia ohutkalvoja toistettavasti”, Ritala kuvailee Helsingin yliopiston sivuilla.

”ALD-reaktori on kuin musta laatikko, johon syötetään lähtöaineet, valitaan parametrit ja toivotaan tulokseksi hyvää kalvoa.”

Ritalalle myönnetty 20 000 euron suuruinen palkinto julkistettiin huhtikuun lopussa, mutta palkintojuhlallisuudet siirtyvät koronatilanteen takia syksyyn.

(Kuva Veikko Somerpuro) Mikko Ritala on toiminut professorina Helsingin yliopistossa vuodesta 2003.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia