Toiveita herättävän lääkeainekandidaatin tunnistivat Helsingin yliopiston tutkijat yhteistyökumppaneineen.
Aivoperäinen dopamiinihermokasvutekijä cdnf on eläinkokeissa tuonut hiirille ja rotille lisää elinaikaa ja myös lievittänyt niiden als-taudin oireita.
Helsinkiläistutkimuksessa selvitettiin cdnf-proteiinin (cerebral dopamine neurotrophic factor) vaikutuksia sekä taudin solumalleissa että kolmessa eri geneettisessä eläinmallissa.
Tulokset osoittivat, että cdnf vähentää solulimakalvoston stressiä ja suojaa selkäytimen liikehermosoluja. Lisäksi se parantaa motorista suoriutumista ja hidastaa als-taudin etenemistä.
Proteiini myös venyttää jyrsijöiden elinaikaa noin 25 prosenttia.
Lupaavat tulevaisuudennäkymät
Brain-lehden julkaisemat tutkimustulokset avaavat lupaavia näkymiä ihmisten als-taudin hoidolle.
Cdnf-proteiini voi tutkijoiden mukaan parantaa potilaiden elämänlaatua ja auttaa jarruttamaan heidän sairautensa etenemistä.
”Lisätutkimukset ja kliiniset kokeet ovat kuitenkin vielä tarpeen ennen kuin cdnf tai siihen perustuva hoito voidaan hyväksyä käytettäväksi als-potilaille”, sanoo tutkija Merja Voutilainen.
Voutilainen toimii Helsingin yliopiston regeneratiivisen farmakologian apulaisprofessorina ja Regenerative Neuroscience -tutkimusryhmän johtajana.
Alun perin suomalainen löytö
Cdnf on Helsingin yliopiston professorin Mart Saarman vuonna 2007 löytämä proteiini, jolla on hermokasvutekijöiden kaltaisia ominaisuuksia.
Cdnf:n on jo aiemmin todettu suojaavan ja korjaavan dopamiinihermosoluja Parkinsonin taudin esikliinisissä eläinmalleissa. Proteiini on osoitettu turvalliseksi ja tehokkaaksi myös ihmisillä.
Als (amyotrofinen lateraaliskleroosi) on nopeasti etenevä, kuolemaan johtava sairaus, jossa lihaksia käskyttävät hermosolut vaurioituvat.
Als-tautiin ei toistaiseksi ole parantavaa hoitoa. Suomessa käytettävä Rilutsoli-niminen lääke lisää potilaiden elinaikaa mutta vain muutaman kuukauden.
Als-potilaiden määrän ennustetaan vastaisuudessa kasvavan sitä mukaa kuin väestö ikääntyy.
(Kuva Mostphotos) Hermosoluja tuhoava als on aikuisten yleisin motoneuronitauti. Potilaiden määrän ennustetaan väestön ikääntyessä kasvavan.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.