Amerikkalainen miljardi-investointi – Suomeen kolme suurta vihreän vedyn tuotantolaitosta

Yhdysvaltalaisen pörssiyhtiön Plug Powerin suunnittelemat laitokset ovat nousemassa Kokkolaan, Kristiinankaupunkiin ja Porvooseen. Investoinnin kokonaisarvo on noin 5,6 miljardia euroa.

Laitokset toisivat Suomeen 1 000 suoraa ja yli 3 000 välillistä työpaikkaa.

Kolmen laitoksen on määrä vuosikymmenen loppuun mennessä tuottaa 2,2 gigawatin elektrolyyserikapasiteetilla 850 tonnia vihreää vetyä päivässä. Vety syntyy Plug Powerin PEM-elektrolyyseri- ja nesteytysteknologian avulla.

Kokkolan laitos valmistaisi päivittäin 85 tonnia nestemäistä vetyä ja vuodessa jopa 700 kilotonnia vihreää ammoniakkia. Laitoksen elektrolyysikapasiteetiksi on suunniteltu yksi gigawatti.

Kokkolan vetyä ja ammoniakkia riittäisi paikallisen tarpeen lisäksi vientiin Länsi-Euroopan markkinoille.

Myös Kristiinankaupungin laitoksen kapasiteetti olisi gigawatin verran. Vedyn hyödyntäisi terästeollisuus raudan suorapelkistyksessä ja kuumabriketöidyn raudan tuotannossa. Lopputuloksena olisi vihreä teräs.

Porvoon laitoksen tuotantomäärä olisi vuoteen 2030 mennessä jopa sata vetytonnia päivässä.

Yhdysvaltalaisyrityksen strateginen valinta

“Plug on yksi Euroopan suurimpia vetymarkkinoiden toimijoita. Nyt yhtiö vahvistaa entisestään rooliaan Euroopassa poikkeuksellisessa laajuudessa”, sanoo Plug Powerin toimitusjohtaja Andy Marsh.

Kolmen laitoksen sijoittuminen juuri Suomeen on amerikkalaisyhtiöltä strateginen valinta. Suomessa on käytettävissä runsaasti vähähiilisiä ja puhtaita energialähteitä, kuten ydin-, tuuli- ja vesivoimaa.

”Suunnittelemme kolmea teollisuushanketta yhteistyössä rahoitusalan ja teollisuuden kumppaneidemme kanssa. Olemme ylpeitä siitä, että osaamisemme ja avaimet käteen -vetyratkaisujemme avulla voimme tukea Suomen visiota olla vihreän vetytalouden eurooppalainen johtaja.”

Ammoniakkilaitoksen rakentamisessa Plugin yhteistyökumppanina toimii saksalainen Hy2gen, joka toteuttaa uusiutuvan vedyn, ammoniakin ja vetypohjaisten sähköpolttoaineiden hankkeita maailmanlaajuisesti.

Sähköverkon kapasiteetin ja vetyinfrastruktuurin varmistamisessa Plug tekee tiivistä yhteistyötä Fingridin ja Gasgridin kanssa .

Suorapelkistetyn raudan ja kuumabriketöidyn raudan tuotantolaitoksen Plug rakentaa yhdessä  GravitHyn kanssa.

”Osoitus Suomen kilpailukyvystä”

Business Finlandiin kuuluvan Invest in Finlandin puhtaan teknologian toimialajohtajan Markku Kivistön mukaan suunniteltu investointi on paitsi merkittävä koko Euroopalle myös osoitus Suomen kansainvälisestä kilpailukyvystä.

”Suomi on saanut innovatiivisella ekosysteemillään ja omavaraisella, hiilettömällä energiantuotannollaan Plugin kaltaisia vihreitä investointeja eurooppalaisiin arvoketjuihin. Yhteistyö alueiden kanssa on sujunut erinomaisesti, mikä todistaa sen, miten pienet kaupungit voivat johtaa teollista kehitystä”, Kivistö sanoo.

”Hanke vahvistaa maan taloutta, luo työpaikkoja ja edistää hyvinvointia vuosiksi eteenpäin.”

Päivi Ikonen

(Kuva Kokkolan kaupunki) Plug Powerin toimitusjohtaja Andy Marsh (vas.), Business Finlandin Markku Kivistö sekä Kokkolan kaupungin hallintojohtaja Ben Weizmann ja kehitysjohtaja Jonne Sandberg kuvattiin 30.5. järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, jossa vetyhankkeet julkistettiin.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia