”Halusin tehdä kemian hyväksi muutakin kuin opettaa sitä”, kertoi Anja Haavisto vuonna 2015 tehdyssä haastattelussa. Kuva: Markku Joutsen.

Anja Haavisto vei Suomen kemian olympialaisiin

”Olin niin tavattoman innostunut kemiasta!”

Näin perusteli Munkkivuoren yhteiskoulun kemian opettaja ja kemian kerhojen vetäjä Anja Haavisto ideaansa, että myös Suomi lähettäisi oman joukkueensa lukiolaisten kansainvälisiin kemian olympialaisiin.

Ajatus otti oitis tulta, ja vuonna 1978 Haavisto matkusti ensimmäisen maajoukkueemme johtajana kisoihin, jotka tuolloin järjestettiin Puolassa.

Suomi on siitä pitäen kuulunut kemian olympiaperheeseen. Täältä voit lukea vuoden 2019 joukkueen valmistautumisesta kisoihin ja täältä vuoden 2022 loistavasta kansainvälisestä kisamenestyksestä.

Anja Haavistolla riitti intoa myös kemistien seuratoimintaan. Hän oli vuosikymmeniä Suomalaisten Kemistien Seuran jäsen, joka nautti etenkin seuran järjestämistä ekskursioista kiinnostaviin tutustumiskohteisiin.

Oman tieteenalansa kehittymistä hän seurasi käymällä säännöllisesti yleisöluennoilla ja lukemalla alan lehtiä.

”Presidentille tulee näinä aikoina vaikeita asioita ratkaistavaksi”

Äitinä Anja Haavistolle oli mieluisaa, että jokainen kolmesta lapsesta on menestynyt hyvin valitsemallaan alalla.

Hän seurasi tiiviisti poikansa Pekka Haaviston ensimmäistä presidentinvaalikampanjaa eikä yllättynyt tämän pääsystä toiselle kierrokselle.

”Hänellä on todella suuri tietovarasto, ja hän pystyy myös erittäin hyvin ilmaisemaan tietojaan eri aloilta. Joskus me muut ihmettelemmekin, mistä hän on kaikki tietonsa kerännyt, ja ihailemme hänen esiintymisiään.”

Parasta oli loppujen lopuksi se, että poika otti vuoden 2012 kisassa hyvän hopeasijan.

”Onneksi hän ei tullut valituksi. Presidentille tulee näinä aikoina niin vaikeita asioita ratkaistavaksi. Valtavan hyvin Sauli Niinistö on mielestäni pärjännyt työssään.”

Anja Haavisto kuoli 91-vuotiaana marraskuussa 2017.

”Anjan toimintatarmo säilyi loppuun saakka. Viimeisillä viikoilla kalenteriin mahtui niin kulttuuriohjelmaa kuin Suomalaisten Kemistien Seuran pikkujoulukin”, äidistään muistokirjoituksen tehnyt Pekka Haavisto kirjoitti Kemia-lehdessä 1/2018.

Sisko Loikkasen juttu Anja Haavistosta ja kemian olympialaisten alkuhistoriasta ilmestyi ensimmäisen kerran Kemia-lehden numerossa 5/2015. Lue koko juttu täältä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia