Hankkeen takana on biotekniikan startup Synbio Powerlabs Oy, joka on solminut yhteistyösopimuksen Britannian johtavan keinolihan kehittäjän Ivy Farm Technologiesin kanssa.
Sopimuksen mukaan Ivy alkaa tuottaa keinotekoista naudanlihaa Synbion uudessa pilottilaitoksessa Lappeenrannassa.
Laitos tulee Valion entiseen meijeriin, jota Clingate Oy muuntaa monipuoliseksi solumaatalouden ja ruokainnovaatioiden keskukseksi.
Business Finland on myöntänyt laitokselle liki kolmen miljoonan euron tuen, minkä lisäksi yhtiö on kerännyt yksityistä rahoitusta.
Keinolihalla tarkoitetaan bioreaktorissa kasvatettuja naudan lihas- ja rasvasoluja.
Toimintaan jo ensi vuonna
Uusi keskus aloittaa toimintansa vuoden 2025 ensimmäisen neljänneksen aikana.
Se on suunniteltu tukemaan startup-yritysten ja tutkimuslaitosten innovaatiohankkeita, joissa siirrytään laboratoriomitan tuotannosta esikaupalliselle tasolle.
Keskukseen rakennetaan parhaillaan bioreaktoreita, joiden kapasiteetit ovat 10 000 ja 27 000 litraa. Lisäksi sinne tulee kuusi täysimittaista 250 000 litran reaktoria.
Valmistuttuaan keskus on maailman suurin täsmäfermentointilaitos ja suurin keinolihan tuotantoon soveltuva laitos.
Ivy Farm on alan pioneeri
Synbio Powerlabsin ja Ivy Farmin kumppanuus keskittyy teknologian siirtoon ja keinolihan tuotannon skaalaamiseen.
Ivy Farm pyrkii ensimmäisenä maailmassa osoittamaan nisäkässolujen kasvatuksen skaalautuvuuden suureen mittaan eli 10 000 litran reaktoreihin.
Sen jälkeen tuotannon mittakaavaa ja tehokkuutta on määrä lisätä tulevina vuosina edelleen.
”Merkittävä virstanpylväs”
”Kumppanuus Synbio Powerlabsin kanssa on merkittävä virstanpylväs Ivy Farmille ja tavoitteillemme laajentaa keinolihan tuotantoa maailmanlaajuisesti”, sanoo Ivyn toimitusjohtaja Richard Dillon.
”Hyödyntämällä Synbio Powerlabsin asiantuntemusta ja huippuinfrastruktuuria vähennämme tuotannon laajentamiseen liittyviä riskejä.”
Pohjoismaat ovat Ivylle ja keinolihamarkkinoille tärkeä kasvualue, kiitos muun muassa edistyksellisen tutkimusilmapiirin.
Lähi-idän maille keinolihan tuotanto toisi puolestaan merkittävää etua ruokaturvan näkökulmasta.
Elintarviketuotannon uusi luku
Synbion hallituksen puheenjohtajan Alejandro Antalichin mukaan yhteistyö Ivyn kanssa avaa uuden luvun elintarvikkeiden tuotannossa.
Lihan uusi tuotantotapa on ympäristölle huomattavasti hellävaraisempi kuin perinteinen eli eläinten kasvatus.
”Tarjoamme kestäviä ratkaisuja, jotka vastaavat kasvavan väestön tarpeisiin”, Antalich tiivistää.
Päivi Ikonen
Lue myös:
Mikrobit töihin biotekniikan pilottilaitoksessa – jätteistä hyötytuotteita
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla messulippupaketin arvontaan!