Ekologista munanvalkuaisen proteiinia rihmasienen avulla

Munanvalkuaisen tärkeimmän proteiinin ovalbumiinin tuottaminen rihmasienen avulla pienentää maankäytön tarvetta liki 90 prosenttia.

Kasvihuonekaasupäästöt putoavat bioteknisen tuotantomenetelmän ansiosta puoleen.

Luvuille antaa lisävahvistusta tuore suomalaistutkimus, jonka tulokset julkaisi Nature Food -lehti.

”Kun tuotanto tulevaisuudessa perustuu vähähiiliseen energiaan, mikrobeihin perustuva tuotantoprosessi saattaa vähentää ympäristövaikutuksia parhaimmillaan jopa lähes neljännekseen kananmunista saatavan ovalbumiinin tuotantoon verrattuna”, uskoo väitöskirjatutkija Natasha Järviö Helsingin yliopistosta.

Järviö on tutkimusartikkelin ensimmäinen kirjoittaja.

Vedenkäytön ympäristövaikutusten osalta tutkimustulokset eivät olleet yhtä yksiselitteisiä, sillä asiaan vaikutti suuresti ovalbumiinin tuotantopaikan oletettu sijainti.

Kestävillä vaihtoehdoilla yhä enemmän kysyntää

Elintarviketeollisuuden toimijat ovat entistä kiinnostuneempia etsimään kestäviä vaihtoehtoja eläinperäisille proteiineille.

Eläinproteiinien tuotanto voidaan erottaa eläinten kasvatuksesta tuottamalla tiettyjä proteiineja mikrobeihin perustuvan prosessin avulla.

Valkuaisproteiinin bioteknistä tuotantoa on tutkittu Helsingin yliopistossa ja VTT:ssä jo pitkään.

”Yli puolet munanvalkuaisjauheen proteiinisisällöstä on ovalbumiinia, jota VTT on onnistunut valmistamaan Trichoderma reesei -rihmasienen avulla”, kertoo tutkimuspäällikkö Emilia Nordlund VTT:stä.

”Ovalbumiinin valmistusohjeen sisältävä geeni lisätään nykyaikaisilla bioteknisillä työkaluilla kyseiseen mikrobiin. Mikrobi tuottaa tämän jälkeen ovalbumiinia, joka erotetaan soluista, rikastetaan ja kuivataan lopulliseksi tuotteeksi.”

Munanvalkuaisjauhe on elintarviketeollisuudessa yleisesti käytetty raaka-aine. Jauheen maailmanlaajuinen kulutus oli vuonna 2018 yhteensä 1,6 miljoonaa tonnia, ja markkinat kasvavat jatkuvasti.

(Kuva VTT) Täsmäfermentoinnin avulla tuotetulla munanvalkuaisproteiinilla on erinomaiset vaahtoutumisominaisuudet.

Aiheesta aiemmin:

VTT:n voittoisa keksintö – munan proteiinia ilman kanaa

Maatalouden uusi vallankumous – ruoka tulee bioreaktorista


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia