Fotosynteesin reaktiotuotteina syntyviä hiilihydraatteja tavataan runsaasti kasvibiomassassa. Kuva: Pixabay.

Emeritusprofessori Raimo Alénin uusi kirja kertoo olennaisen hiilihydraateista ja niiden johdannaisista

Jyväskylän yliopiston emeritusprofessorilta Raimo Alénilta on ilmestynyt uusi kirja hiilihydraattikemiasta.

Hiilihydraatit ja niiden johdannaiset – Yleinen kemia, esiintyminen, ominaisuudet ja hyödyntäminen -teos (Jyväskylän yliopistopaino 2024) tiivistää oleellisimman tiedon aiheesta.

Hiilihydraattikemiassa ovat isossa roolissa muun muassa kolmiulotteinen stereokemia ja omaperäinen yhdisteiden nimeämiskäytäntö.

”Hiilihydraattikemian tietämyksellä on myös biokemiallisten ilmiöiden ymmärtämisen ja esimerkiksi farmakologian kehittymisen kannalta suuri merkitys”, Raimo Alén kertoo tiedotteessa.

Mukana monessa

Hiilihydraatit toimivat keskeisinä energialähteinä ja vararavintona, mutta ne muodostavat myös kasvien ja tiettyjen eläinten tukirakenteita, kuten selluloosaa ja kitiiniä.

Lisäksi hiilihydraatteja ja niiden johdannaisia esiintyy rakenneosina lukuisissa biologisesti merkittävissä luonnonaineissa, kuten nukleiinihapoissa.

”Olemme siirtymässä vähitellen petrokemian aikakaudesta uuteen ”vihreän kemian” aikakauteen. Muutoksessa erityisesti hiilihydraatteihin kohdistuva laaja-alainen tietämys muodostaa merkittävän avaintekijän”, Alén sanoo.

Tuore kirja (oik.) täydentää Raimo Alénin vuonna 2009 julkaisemaa teosta Kokoelma orgaanisia yhdisteitä – Ominaisuudet ja käyttökohteet.

 

Hiilihydraatit muodostavat myös ainutlaatuisen monifunktionaalisen aineryhmän, joka voidaan synteettisen kemian keinoin muuntaa vastaamaan kemianteollisuuden tarpeisiin.

Selluloosa on maailman yleisin orgaaninen polymeeri. Sen monomeerisen rakennekomponentin glukoosin voidaan siten katsoa edustavan luonnossa yleisimmin tavattavaa orgaanista molekyyliä.

Historiasta nykyiseen teoriaan

Raimo Alén valaisee kirjassaan nykyteorian ohella myös yhdisteiden esiintymiseen ja käyttöön liittyviä historiallisia näkökohtia.

”Laajan saatavilla olevan materiaalin takia kirjaan on kuitenkin pystytty sisällyttämään ainoastaan tyypillisiä esimerkkejä hiilihydraattien hyödyntämisen kannalta olennaisista reaktioista”, tekijä sanoo.

”Lisäksi yleispyrkimyksenä on ollut ylläpitää ja vahvistaa entisestään alan suomenkielistä terminologiaa.”


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia