EniferBio palkittiin – kotimaisesta superproteiinista korvaaja soijalle

Biotekniikan startup-yritys EniferBio on saanut vuoden 2022 Metsä 360 -palkinnon. 30 000 euron arvoisen palkinnon jakavat Marjatta ja Eino Kollin säätiö ja LUT-yliopisto.

EniferBio on herättänyt henkiin metsäteollisuuden 1970-luvulla kehittämän pekiloteknologian, jolla teollisuuden sivujakeista syntyy myko- eli sieniproteiinia. Valmiin jauheen proteiinipitoisuus on erittäin korkea.

Valmistuessaan teknologia oli maailman ensimmäisen sieniproteiinin teollinen tuotantoprosessi.

”Maailman proteiininkysynnän on arvioitu kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä, minkä vuoksi tarvitaan nykyistä kestävämpiä tapoja tuottaa vaihtoehtoisia proteiineja”, sanoo EniferBion toimitusjohtaja Simo Ellilä.

Pekiloproteiinin raaka-aineeksi sopivat myös esimerkiksi biopolttoainetuotannon ja elintarviketeollisuuden sivuvirrat.

Sieniproteiinilla on Ellilän mukaan mahdollisuus maailmanlaajuiseen läpimurtoon, koska soijan käytöstä pyritään luopumaan.

”Brasiliassa tuotetusta halvasta soijasta halutaan eroon, sillä sen viljely aiheuttaa metsäkatoa ja kiihdyttää edelleen ilmastomuutosta”, Ellilä sanoo.

Toimii myös ihmisen ravintona

Luonnossa elävä pekilo kierrättää muiden sienien tapaan maaperän ravinteita hajottamalla kasviperäistä ainesta. Sienirihmasto eristettiin Suomen maaperästä 1960-luvulla, kun metsäyhtiöt etsivät sulfiittiliemelle hyötykäyttöä.

Pekiloproteiinirehua valmistettiin Mäntässä ja Jämsänkoskella 15 vuotta. Tuotanto päättyi, kun sulfiittipohjaiset sellutehtaat suljettiin.

Simo Ellilän mukaan valmis teollinen prosessi on merkittävä kilpailuvaltti. Yhtiö on jo toimittanut testieriä proteiinistaan useille kansainvälisille yrityksille eri toimialoilta.

Erityisen lupaavia tuloksia on saatu lohenkasvatuksesta. Pekilorehu on tutkitusti edistänyt kalan kasvua. Startup tekee yhteistyötä myös lemmikkien ruuan tuottajien kanssa.

Lisäksi työn alla on ihmisravinnoksi soveltuva pekilo.

”Valion kanssa kierrätämme prosesseista ylijäänyttä laktoosia elintarvikelaatuiseksi tuotteeksi, jonka voisimme nähdä tulevaisuudessa kauppojen vaihtoehtoisten lihankaltaisten tuotteiden joukossa.”

Kolmessa vuodessa tuotantoon

EniferBio ei aio itse rakentaa proteiinistaan loppukäyttöön soveltuvaa kuluttajabrändiä. Sen sijaan sen tarkoitus on myydä sieniproteiinia ainesosaksi eri tuotevalmistajien käyttöön.

Yhtiö pyrkii avaamaan tuotantolaitoksensa vuoden 2025 vaiheilla.

”Proteiinin valmistuslaitoksien tulee olla lähellä raaka-aineita eli teollisuuden sivuvirtoja erityisesti eläinten ruokintaan tarkoitetun proteiinin tuotannossa”, Ellilä toteaa.

Päivi Ikonen

(Kuva EniferBio) ”Emme voi luottaa, että eläinperäinen proteiini riittää ruokkimaan maailman väestön tulevaisuudessa”, sanoo sieniproteiiniyrityksen toimitusjohtaja Simo Ellilä.

Aiheesta aiemmin:

Valio ja EniferBio kehittävät pekiloproteiinia – valmis tuote luvassa 2025

Ravintoa mykoproteiinista – suomalaisyritys ruokakilpailussa

Biojalostamojen sivuvirrat jalostuvat kalanrehuksi

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia