Valio ja EniferBio kehittävät pekiloproteiinia – valmis tuote luvassa 2025

Ruokatalo Valio ja biotekniikan startup EniferBio aloittavat tutkimus- ja kehitysyhteistyön.

Kumppanusten tavoitteena on kaupallistaa pekilomykoproteiini ja tuoda uusi kotimainen proteiini suomalaisten ruokapöytiin vuonna 2025.

Pekilo on maailman ensimmäinen mykoproteiinivalmiste, joka kehitettiin alun perin 1970-luvulla. Innovaation takana oli suomalainen metsäteollisuus, joka rakensi pekilolle myös tuotantoprosessin. Prosessi mahdollistaa erilaisten laimeiden sivujakeiden jalostamisen sieniproteiiniksi.

Perinteisten eläin- ja kasviproteiinilähteiden tapaan pekilo soveltuu hyvin myös ihmisten ravinnoksi. Se on samankaltaista proteiinia kuin quorn, josta voi valmistaa erilaisia aterioita.

Pekilon käyttöä testattiin jo 1970-luvulla monissa ruoissa, kuten makkaroissa, lihapullissa ja leivonnaisissa, mutta tutkimus jäi aikoinaan kesken.

Viiden VTT:n tutkijan vuonna 2020 perustama EniferBio lähti sittemmin kehittämään sieniproteiinia uudelleen.

Raaka-aineeksi maidonjalostuksen sivuvirrat

Valio ja EniferBio tutkivat ensimmäiseksi elintarviketeollisuuden sivuvirtojen kierrättämistä proteiinin raaka-aineiksi.

Alustavien testien perusteella näyttää siltä, että yksi mahdollinen raaka-aine pekilon tuotantoon ovat maitotuotteiden valmistuksen sivuvirrat.

”Huippututkimusosaamista edustava EniferBio on kehittänyt uudenlaisia tapoja hyödyntää elintarviketeollisuuden sivuvirtoja proteiininvalmistuksessa. Siksi se on meille erinomainen kumppani kehittämään uusia ruuantuotannon tapoja”, sanoo Valion tuotekehitysjohtaja Harri Kallioinen.

Jatkossa Valio ja EniferBio testaavat pekilon ominaisuuksia erilaisissa ruokatuotteissa ja kehittävät myös uusia tuotteita.

”Pekilo-proteiinin tuominen ruokapöytiin oli sen alkuperäisten kehittäjien päätavoite. Siksi on kunnia olla mukana viemässä loppuun tätä kotimaista pioneerityötä”, sanoo EniferBion toimitusjohtaja Simo Ellilä.

”Hyödyntäessämme Valion tuotannon sivuvirtoja saamme tulevaisuuden ruoan tuotantoon aitoja kiertotalousratkaisuita.”

(Kuva Valio) Tutkimustyötä Valiossa. Yhtiön laboratorio muistetaan kemian nobelistin A. I. Virtasen pitkäaikaisena työpaikkana.

Aiheesta aiemmin:

Ravintoa mykoproteiinista – suomalaisyritys ruokakilpailussa

Biojalostamojen sivuvirrat jalostuvat kalanrehuksi


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia