Uudessa suomalaishankkeessa tutkitaan metsäteollisuuden ja jätteenpolttolaitosten hiilidioksidipäästöjen talteenottoa ja käyttöä polyolefiinien eli polyeteenin ja polypropeenin valmistuksessa.
Forest Cump -nimistä hanketta johtaa Teknologian tutkimuskeskus VTT, jossa aiheeseen on paneuduttu jo pitkään.
Forest Cump on jatkoa aiemmalle Beccu-hankkeelle, jossa hiilidioksidia hyödynnettiin rakennuseristeiden, teollisuusliimojen ja muiden polyuretaanituotteiden raaka-aineiden valmistuksessa.
Beccu-hankkeessa syntyi teknologioita ja konsepti jalostusketjulle biomassan energiakäytöstä ja hiilidioksidin talteenotosta kemikaalivalmistukseen asti.
Testilaitos teolliseen ympäristöön vuonna 2024
Forest Cump -jatkohankkeessa aiotaan kehittää hiilidioksidin hyötykäyttöön prosessikonsepti, joka mahdollistaa teknologian skaalaamisen teolliseen tuotantoon saakka.
Välitavoitteena prosessin kaupallistamisessa on pieni testilaitos, joka rakennetaan valittuun teolliseen ympäristöön vuoden 2024 aikana.
”Voimme hyödyntää testilaitoksen tuloksia teollisen kokoluokan laitoksen kehittämisessä ja suunnittelussa”, kertoo VTT:n tutkimusprofessori Juha Lehtonen.
Teknologiakehityksen lisäksi hankkeessa tutkitaan erilaisten hiilidioksidilähteiden käyttökelpoisuutta sekä hiilidioksidin talteenotto- ja puhdistusmenetelmiä.
”Selvitämme myös lähtöaineiden eli hiilidioksidin ja vedyn sekä välituotteiden eli hiilivetyjen kuljetukseen ja varastointiin liittyviä logistisia näkökulmia.”
Mukana useita yrityskumppaneita
VTT toteuttaa hankkeen tiiviissä yhteistyössä yrityskumppaniensa kanssa osana Business Finlandin kestävää kehitystä tukevaa Veturi-ekosysteemiä.
Yksi veturiyrityksistä on Borealis Polymers. Forest Cump on osa Borealiksen Spirit-ohjelmaa, joka tähtää muoviteollisuuden vihreään siirtymään.
Borealiksen visiona on hyödyntää talteenotettuja hiilipäästöjä valmistamalla niistä esimerkiksi kestäviä muoviputkia, joihin hiili voidaan sitoa pitkäksi ajaksi.
Forest Cump -hankkeen muut veturiyritykset ovat Neste ja ABB. Lisäksi mukana ovat Carbon ReUse Finland, Essity, Fortum, Kemira, Kleener Power Solutions, Metsä Spring, Stora Enso ja Vantaan Energia.
VTT:n tutkimuspartnerina toimii lisäksi LUT-yliopisto.
(Kuva VTT) Forest Cump -hankkeessa tutkitaan hiilidioksidin hyödyntämistä vuoden 2024 loppuun saakka.
Aiheesta aiemmin:
Suomalaisen Spirit-ohjelman missiona uusiutuva muovi
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.