Suomalaista GT5000 Terraa käytetään maailmanlaajuisesti vaarallisten yhdisteiden tunnistamiseen, työhygieniamittauksiin sekä kasvihuonekaasujen ja ilmastonmuutoksen tutkimiseen. Kuva: Gasmet Technologies.

Gasmet tutki maailman pienimmän kannettavan kaasuanalysaattorin ilmastovaikutukset

Gasmet Technologies oy on selvittänyt lippulaivatuotteensa GT5000 Terra -monikaasuanalysaattorin ilmastovaikutuksen ja julkistanut hiilijalanjäljen laskennan tulokset.

Yhdessä Green Carbon Finlandin kanssa tehty hiilijalanjälkianalyysi paljastaa, että 70 prosenttia laitteen päästöistä syntyy sen käyttövaiheessa.

Gasmetin oman tuotannon osuus on 16 prosenttia kokonaispäästöistä. Varsin pieni prosentti selittyy sillä, että yhtiön Vantaan valmistus- ja toimitiloissa käytetään uusiutuvaa sähköä ja lämmitystä.

Myös tuotteen käyttäjät voivat pudottaa omaa osuuttaan analysaattorin ilmastovaikutuksista hyödyntämällä uusiutuvia energialähteitä.

GHG Protocol Product Life Cycle Accounting and Reporting -standardin (Greenhouse Gas Protocol, 2011) mukaisesti tehty laskenta perustuu vuosien 2023 ja 2024 dataan.

Suurimmat materiaalipäästölähteet piirikortit, alumiini ja akku

Niin sanotussa Cradle to gate -analyysissa lasketaan hiilijalanjälki materiaalien ostamisesta valmiiseen tuotteeseen. Cradle to grave -laskennassa otetaan lisäksi huomioon toimitus, tuotteen käyttö ja loppuhävitys.

Gasmetin menetelmänä oli Cradle to grave, eli mukaan otettiin tuotteen koko elinkaari.

Ilmastovaikutusselvitys jakaantui siten kuuteen osa-alueeseen, jotka olivat materiaalit, materiaalien kuljetus, tuotanto, jakelu, käyttö ja käsittely elinkaaren lopussa.

Materiaaleista merkittävimmät päästölähteet olivat piirikortit (40 prosenttia), alumiini ja akku.

Kokonaispäästöt olivat 1 473,25 kilogrammaa hiilidioksidiekvivalenttia (CO2e). Päästöistä 70 prosenttia muodostaa käytönaikainen sähkö.

Jos laitteen käyttäjä valitsee uusiutuvan sähkön, kokonaispäästöt putoavat 442 kiloon hiilidioksidiekvivalenttia.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia