Geenitietoon pohjaava räätälöinti parantaa verilääkkeen tehoa

Geenidataan pohjautuva räätälöinti voi parantaa verenohennuslääkityksen hoitotuloksia. Perimän perusteella ohjattu lääkehoito myös vähentää hoidon haittavaikutuksia ja pienentää sen kustannuksia.

Tämä käy ilmi tuoreesta suomalaistutkimuksesta.

VTT:n johtaman PreMed-tutkimuksen tulokset julkaisi tiedelehti Clinical Pharmacology & Therapeutics.

Hankkeessa selvitettiin verenvuotojen ja verisuonitukosten yhteyttä geenitaustaan potilailla, jotka käyttävät veren hyytymiseen vaikuttavia lääkkeitä.

Lääkevasteessa ja lääkehoidon aikana esiintyneissä tukostapahtumissa paljastui merkittäviä eroja eri genotyyppeihin kuuluvien potilaiden välillä.

”Tulokset luovat pohjaa yksilölliselle hoidolle, jossa lääkitys räätälöidään potilaan geenitaustan mukaisesti”, sanoo tutkimusprofessori Markus Forsberg VTT:stä.

Kolesterolilääkkeinä käytettävät statiinit ovat hänen mukaansa toinen ryhmä, jonka kohdalla yksilöllinen lääkitys voisi parantaa hoidon tuloksia.

Biopankkien aarreaitta

Geenitietoa on saatavissa biopankeista, jotka kokoavat biologisia näytteitä ja niistä johdettuja tietoja suostumuksensa antaneilta ihmisiltä.

Pankeista luovutetaan näytteitä ja tietoja tutkimuksiin, joiden tavoitteena on selvittää sairauksien syitä ja edistää väestön terveyttä.

VTT:n tutkimuksessa hyödynnettiin kolmen suomalaisen biopankin geenitietoja. Lisäksi THL:n ja Kelan rekistereistä saatiin tietoa potilaiden sairauksista, hoidosta ja lääkityksestä.

Tutkimus osoitti, että biopankkien rekisterien tietoja voidaan käyttää tietoturvallisesti ja yksilöllisyyden suojaa vaarantamatta.

Tutkimustyössä ei tarkastella yksittäisiä henkilöitä, ja aineistoa käsitellään ilman henkilötunnisteita. Henkilötiedot pysyvät ainoastaan biopankkien hallussa.

Geenitietoja ei vielä ole valmiiksi käytettävissä hoitotilanteessa, mutta lääkäri voi tehdä lähetteen geenitestiin ja ottaa testin tulokset huomioon hoidon suunnittelussa.

Suomeen on myös suunnitteilla genomikeskus, joka edistäisi geenitiedon käyttöä terveydenhuollossa.

Kuva: Scanstockphoto

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia