Gluteeniton dieettikään ei täysin korjaa keliaakikon suolta

Keliakiaan sairastuneen ihmisen suoliston toiminta ei enää palaudu normaaliksi, vaikka potilas siirtyisi täysin gluteenittomaan ruokaan.

Tämä paljastui, kun Tampereen yliopiston tutkijat selvittivät gluteenittoman dieetin ja gluteenialtistuksen vaikutuksia ohutsuoleen molekyylitasolla.

Tutkijat vertailivat kahdenlaisia ohutsuolen limakalvon näytepaloja. Ensimmäiset oli otettu terveiltä ei-keliaakikoilta.

Toiset olivat peräisin keliaakikoilta, jotka olivat olleet keskimäärin 16 vuotta gluteenittomalla dieetillä. Tutkimuksen aikana heidät altistettiin kymmenen viikkoa pienelle päivittäiselle gluteeniannokselle.

Geenien toiminta häiriintynyttä

Tutkimuksessa kävi ilmi, että suolinukkarakenne ja tulehdussolujen lukumäärä olivat terveillä ihmisillä ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavilla keliaakikoilla suunnilleen samanlaiset.

Sen sijaan molekyylitasolla kaksi ryhmää osoittautuivat selvästi erilaisiksi.

”Gluteenittomalla ruokavaliolla olevien keliaakikkojen ohutsuolen geenien ilmenemisen tasot poikkesivat merkittävästi terveistä ei-keliaakikoista”, kertoo tutkimusta vetänyt dosentti Keijo Viiri.

Erityisesti hivenaineiden ja vitamiinien, kuten sinkin, kalsiumin ja foolihapon, imeytymiseen tarvittavien kuljettajageenien luenta oli keliakiaa sairastavilla alhaisempaa.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että keliaakikoilla esiintyy hivenaineiden ja vitamiinien puutosta, vaikka he söisivät vain gluteenitonta ruokaa.

Nyt selvisi, että syynä puutokseen voi olla heidän kuljettajageeniensä vajavainen toiminta.

Yliaktiivinen signalointi

Tutkimus osoitti myös, että gluteenialtistus käynnistää keliaakikon ohutsuolella yliaktiivisen wnt-signaloinnin.

Wnt-signalointi on tärkeä solujenvälinen viestintämekanismi, joka pitää yllä ohutsuolen limakalvon kuopakkeissa olevien pintasolujen kantasolumaisuutta.

Gluteenin laukaisema yliaktiivinen wnt-signalointi estää ohutsuolen limakalvon pintasolukon erilaistumista. Tämä johtaa ravinto- ja hivenaineiden imeytymishäiriöihin.

”Totesimme yllättäen wnt-signaloinnin olevan yliaktiivista myös keliaakikoilla, jotka olivat olleet pitkään tarkalla gluteenittomalla dieetillä”, Viiri kertoo tiedotteessa.

Juuri yliaktiivisen signaloinnin takia hivenaineiden ja vitamiinien kuljettajageenit eivät toimi niin tehokkaasti kuin suolen normaali toiminta vaatisi.

Ruokavaliota pitää joka tapauksessa noudattaa

Keijo Viirin mukaan gluteeniton ruokavalio on joka tapauksessa keliaakikoiden hoidon ehdoton edellytys.

Vaikka ruokavalio ei korjaa sairastuneen ohutsuolta kokonaan, se kuitenkin parantaa suoliston kuntoa merkittävästi.

Tuore tutkimus viittaa silti siihen, että lisälääkinnästäkin voisi olla keliaakikoille hyötyä.

Ainakin hivenaineiden ja vitamiinien riittävään saantiin pitää satsata, sanoo Viiri, joka johtaa Tampereen yliopiston suoliston signaloinnin ja epigenetiikan tutkimusryhmää.

Tutkimuksen tulokset julkaisi tiedelehti Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology.

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Siedätyshoito saattaa parantaa keliakian

Gluteenilla on kahdet kasvot

Vehnäleipä palaa juurilleen

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia