Vihreän energian hankekehitysyhtiön Green North Energyn kaavailemat uudet vety- ja ammoniakkilaitokset ovat kumpikin yli 600 miljoonan euron investointeja.
Green Northin monistettava tuotantokonsepti laajenee Poriin ja Kemiin Naantalista, jonne yhtiö rakentaa samankokoista laitosta.
Yhtiö rakensi konseptinsa Business Finlandin myöntämän 2,3 miljoonan euron tuotekehityslainan turvin.
Green North Energy tutkii Porin ja Kemin laitosten toteutettavuutta osana EU-rahoitteista BalticSeaH2-hanketta.
Naantalin pilottilaitos valmistuu vuonna 2027.
Parantaa merkittävästi Suomen huoltovarmuutta
Uusiutuvalla energialla valmistetut vetytuotteet korvaavat fossiilisia kemikaaleja ja polttoaineita sekä maalla että merellä.
Green North Energyn laitokset kohentaisivat selvästi myös huoltovarmuutta lannoitteiden valmistukseen tarvittavan ammoniakin osalta.
Toistaiseksi Suomi on riippuvainen erityisesti Venäjältä tuotavasta ulkomaisesta ammoniakista, mutta Green Northin tuotantovolyymit toisivat muassaan ammoniakkiomavaraisuuden.
Jopa satoja uusia työpaikkoja
Green Northin suunnitelmia pidetään isona piristysruiskeena sekä Porin että Kemin elinkeinoelämälle. Laitosten ympärille voidaan rakentaa kokonainen vihreän siirtymän ekosysteemi.
Porin kaupunginjohtaja Lauri Inna odottaa hankkeelta huomattavia työllistämisvaikutuksia, sillä vetylaitoksen ympärille voi syntyä monenlaista toimintaa.
”Green North Energy on meille mieluinen yhteiskumppani: se on edelläkävijäyritys, jolla on juuret vahvasti Suomessa”, Inna toteaa tiedotteessa.
Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen komppaa kollegaansa.
”Kaupunkimme sijaitsee tulevan vetyputkiston varrella, ja hiilineutraalisti toimiva vety- ja ammoniakkilaitos olisi erittäin tervetullut lisä”, Ruotsalainen sanoo.
Edellytyksenä riittävä tuulivoima
Green Northin kaupunkivalintaan vaikutti etenkin se, että sekä Poriin että Kemiin on suunnitteilla merkittäviä merituulihankkeita.
Uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön hyvä saatavuus on vedyntuotannon välttämätön edellytys.
Myös sataman läheisyys oli iso tekijä, sillä vihreän ammoniakin päämarkkinat ovat Euroopassa.
”Merituulivoimaan kytkeytymisellä on suuri vaikutus suunnittelemiemme laitosten kokonaiskannattavuuteen”, sanoo Green North Energyn toimitusjohtaja Jussi Ylinen.
”On aivan oleellista saada merituulivoiman kehittymisen esteitä ratkotuksi, jotta vetylaitokset ja energiahankkeet etenevät samassa tahdissa.”
Päivi Ikonen
Aiheesta aiemmin:
Green North Energy varasi vihreän vedyn hankkeelleen tontin Naantalista
Naantalin vetylaitoshanke sai uutta vahvistusta
Naantalin voimalan alueelle suunnitteilla vedyn tuotantolaitos
Lue myös:
Ammoniakki avittaa vihreää siirtymää
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!