Haitalliset merilevät hyötytuotteiksi – suomalainen Origin by Ocean keräsi miljoonien kasvurahoituksen

Espoolainen startup on rakentanut prosessin, jolla merilevästä jalostetaan biopohjaisia ainesosia erilaisiin kemiantuotteisiin.

Origin by Ocean sai tuoreella kasvurahoituskierroksellaan kolme miljoonaa euroa yksityisiltä pääomasijoittajilta Voima Venturesilta, Lifeline Venturesilta, Batofinilta ja Security Tradingilta.

Lisäksi Business Finland myönsi Origin by Oceanille 4,5 miljoonan euron lainan, jolla yritys pilotoi teollisen mitan levänjalostuslaitostaan.

Vuonna 2019 startannut otaniemeläisyhtiö on kehittänyt teknologian, jolla levästä tuotetaan funktionaalisia ainesosia muun muassa kosmetiikkaan, pesuaineisiin, elintarvikkeisiin, tekstiileihin ja pakkauksiin.

Lue lisää: Merestä nousee menestystarina

”Origin by Oceanin erilaiset leväpohjaiset ainesosat voivat korvata raakaöljyn raaka-aineena monissa tuotteissa”, kuvailee yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Mari Granström.

”Ainutlaatuinen ratkaisumme on muuttaa sekä haitalliset että kestävästi viljellyt levät lisäarvoa tuottaviksi ainesosiksi. Näin ollen ratkaisemme kaksi ongelmaa: tuotamme kestäviä ainesosia asiakkaillemme ja samalla puhdistamme rannikkoalueita haitallisista levistä.”

Tähtäimessä biojalostamojen verkosto

Haitallisilla levillä Granström tarkoittaa muun muassa Itämerta pilaavaa sinilevää, jota yhtiö saa Suomenlahdelta, sekä sargassolevää, jota lilluu etenkin Sargassomerellä ja muualla Karibialla.

Tätä nykyä sargassolevää kerätään Dominikaanisessa tasavallassa ja Portugalissa. Portugalissa ja sen lisäksi Espanjassa kerätään myös japaninruskopaulaa, joka on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:ssa.

Viljellyt levät ovat puolestaan erilaisia ruskoleviä, kuten rakkohaurua, jonka kasvattamiseen Origin by Ocean on ensimmäisenä maailmassa kehittänyt toimivan menetelmän.

Vastuullisuutta korostava yhtiö hankkii raaka-aineensa varta vasten maista, joissa kärsitään merten rehevöitymisestä. Materiaalin kerääminen tuo mukanaan myös paikallisia liiketoimintamahdollisuuksia.

Nuoren yrityksen ensimmäinen kaupallisen mitan tuotantolaitos on tulossa lähivuosina Suomeen. Yhtiön pitkän tähtäimen suunnitelmana on pystyttää  biojalostamojen verkosto myös raaka-ainelähteiden ääreen eri puolille maailmaa.

Päivi Ikonen

(Kuva Origin by Ocean) Sargassolevää kerätään Punta Canassa Karibianmerellä. Origin by Oceanin teknologialla haitallisesta levästä saadaan aikaan hyödyllisiä ainesosia monenlaisiin tuotteisiin.

Aiheesta aiemmin:

Merestä nousee menestystarina

Itämeren levästä bioraaka-aine puhdistustuotteisiin


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia