Nuori suomalaisyritys valjastaa maailman meriä riivaavan ympäristöongelman hyötykäyttöön. Origin by Ocean aikoo jalostaa sinilevistä raaka-ainetta monen teollisuudenalan tarpeisiin. Suomen ensimmäisen leväbiojalostamon on tarkoitus toimia täydellä tuotantoteholla vuonna 2025.
Juha Granath
Kun orgaanisen kemian tohtori ja joogaopettaja Mari Granström lähtee päivittäiselle meditaatiomatkalleen maailman merille, hän törmää riutuneisiin riuttoihin, levälauttoihin ja muoviroskaan.
Granströmin mielen merimaisemat ovat heijastuksia hänen lukuisista sukellusretkistään Aasiassa ja Karibialla.
”Sukellusreissuillani minut herätti valtava ravinteiden määrä merissä. Aasiassa puhutaan paljon merien muoviroskasta, mutta kukaan ei pukahda rehevöitymisestä”, sanoo Granström, Origin by Ocean -yhtiön toinen perustaja.
”Kun katsotaan maailman valtameriä, ne kärsivät samasta rehevöitymisongelmasta kuin Itämeri.”
Sukeltaja Granström pani pinnan alla merkille, että jo yhden vuoden aikana tapahtunut luontokato oli valtava. Kalapopulaatiot olivat pienentyneet lähes olemattomiin ja korallit huonossa kunnossa.
Syvyyksissä kemistin päähän pälkähti ”pähkähullu idea”.
”Pitää perustaa yritys, joka tekee levästä biokemian tuotteita. Raaka-aineesta ei tulisi pulaa: sama sinileväkukinto, joka valloitti Itämerta, levisi vauhdilla Aasiassa, Kiinassa, Meksikonlahdella, Australiassa.”
”Näin Origin by Ocean alkoi kasvaa pääni sisällä”, Granström nauraa.
Maailman ensimmäinen bioaurinkovoide
Origin by Ocean on sittemmin alkanut kasvaa muuallakin kuin kemian ammattilaisen päässä. Viime vuonna Talouselämä-lehti noteerasi yhtiön Suomen kymmenen lupaavimman startup-yrityksen joukkoon.
”Minulla oli iso intohimo ymmärtää merta ja etenkin vesikemiaa. Halusin rakentaa kestävän ekosysteemin, joka kääntää ympäristöongelman hyötykäyttöön”, Granström muistaa miettineensä.
Origin by Oceanin väki tekee työtään akvaarioiden reunustamissa laboratorioissa. ”Olemme keränneet sinilevää Suomenlahden rannikolta ja Rusutjärvestä. Rakkohaurua saamme yhteistyökumppanimme Nordic Troutin koetilalta Kustavista”, Mari Granström kertoo. Kuva Kari Långsjö.
Yritys syntyi, kun idea oli vuonna 2019 kypsynyt riittävän pitkälle. Origin by Oceanin toiseksi perustajaksi tuli tietoliikenneinsinööri ja liikemies Mikael Westerlund.
”Aiemmin olin pääasiassa tekemisissä vain oman rotuni eli kemistien kanssa mutta nykyään monien muidenkin alojen asiantuntijoiden, muun muassa insinöörien ja meribiologien kanssa”, Granström kuvailee urakäännettään kolme vuotta myöhemmin.
Työhuoneessaan hän avaa kaapin oven ja ottaa hyllyltä valkoisen purnukan.
Siinä se on, Origin by Oceanin ensimmäinen valmis tuote: täysin biopohjainen, myrkytön aurinkovoide. Ensimmäinen maailmassa.
”Tekemiemme testien perusteella tuote on tehokas. Seuraavaksi lähetämme sen aurinkorasvoja testaavalle ja sertifioivalle yritykselle. Siten saamme lopullisen selvyyden siihen, missä vaiheessa olemme”, Granström sanoo.
”Nyt näyttää tosi hyvältä.”
Aurinkorasvojen markkinat maailmalla ja sen merillä ovat valtavat. Sen Granström oivalsi jo kauan sitten. Ympäristövastuullisena ihmisenä hän kuitenkin päätti mieluummin ottaa ihosyövän riskin kuin saastuttaa merta.
”Esimerkiksi Thaimaassa ranta jouduttiin sulkemaan, kun aurinkovoiteilla vuoratut turistit menivät uimaan, ja heistä liuenneet rasvojen myrkylliset ainesosat tappoivat kaikki lähialueen korallit”, Granström kuvailee.
”Kun sain tämän biopohjaisen tuotteemme käteeni kaksi päivää sitten, aloin melkein itkeä.”
Levät hyödyksi ja ravinteet pois
Origin by Oceanin tarkoitus on lähivuosina jalostaa levistä raaka-ainetta paitsi kosmetiikka-alan käyttöön myös muun muassa elintarvike-, lääke- ja pakkausteollisuuden tarpeisiin.
”Haaveilen videosta, jossa ihminen kävelee asunnossaan ja näyttää, missä kaikessa me olemme osallisena”, Mari Granström sanoo.
Monipuolisen tuotannon lisäksi yhtiöllä on toinenkin tavoite.
”Samalla kun levistä jalostettujen tuotteiden määrä kasvaa, kasvaa myös merestä poistamiemme ravinteiden määrä. Se on tärkein syy olemassaolollemme.”
Origin by Ocean hakee parhaillaan lisää rahoitusta levänjalostusteknologiansa kehittämiseen. Suomen ensimmäisen leväbiojalostamon pitäisi toimia täydellä teholla vuonna 2025.
”Silloin poistaisimme Itämerestä vuosittain noin 900 tonnia puhdasta typpeä ja 90 tonnia puhdasta fosforia”, Granström laskee.
”Se ei ole pisara meressä vaan kolmasosa siitä määrästä, johon Suomi pyrkii Itämeren alueen merellisen ympäristön suojelua koskevassa Helsingin Helcom-sopimuksessa.”
Jotain täytyykin tehdä, ja nopeasti.
Merentutkimusalus Arandan tuore Itämeren talviseurantaraportti oli tyly. Suomen merialueiden ravinnetilanne on heikentynyt entisestään, ja leviä ruokkivan fosforin pitoisuudet ovat monin paikoin ennätystasolla.
Meren kasvatteja vaalitaan kuin lapsia
Origin by Oceanin toimitilat sijaitsevat Espoon Otaniemessä Tekniikantie 2:n innovaatiokeskuksessa.
Siellä parikymmenpäinen kemistien, biologien, insinöörien ja muiden osaajien joukko vie levänjalostusprosessiaan eteenpäin akvaarioiden osin täyttämissä laboratorioissa.
Mari Granströmin yhtiökumppani Mikael Westerlund työskentelee Origin by Oceanin toimitusjohtajana. Kuva Juha Granath.
”Pyrimme saamaan pilottivaiheen käyntiin jo kesän kynnyksellä”, yhtiön toimitusjohtajana työskentelevä Mikael Westerlund kertoo.
”Pilotin jälkeen tulee demovaihe, jolloin tuotantomäärä moninkertaistuu. Tavoitteemme on, että ensimmäinen biojalostamomme käyttäisi 80 000 tonnia raaka-ainetta vuodessa.”
Osan raaka-aineesta eli juuri haitallisen sinilevän Origin by Ocean aikoo nostaa Itämerestä. Siellä sinilevää riittää liiankin kanssa.
Sen sijaan meressä koko ajan vähenevän, makroleviin luettavan rakkohaurun saannin yritys varmistaa viljelemällä.
Mari Granströmin määritelmän mukaan rakkohauru on ”Itämeren hyvä tyyppi ja meidän koralliriutta”. Hyvä levä on jo ottanut laboratorion tankeissa ”sen kaikkein tärkeimmän askeleen”.
”Isoin kysymys alussa oli, saammeko rakkohaurun lisääntymään näissä tankeissa”, kemisti selventää.
”Me onnistuimme. Kun rakkohauru lisääntyy luonnossa vain kerran vuodessa juhannuksena, me saamme sen nyt tapahtumaan kymmeniä kertoja vuodessa. Kukaan ei ole aiemmin tehnyt tällaista.”
Granström puhuu meren kasvateista kuin lapsista.
Rakkohaurun tulevaisuudellekin on laadittu selkeä lukujärjestys. Lapsi syntyy labrassa ja jatkaa sitten päiväkotiin varttumaan tietyn ikäiseksi ja pituiseksi. Lopuksi sen tie vie mereen kasvamaan ja odottamaan siellä sadonkorjuuta.
”Tämä ketju pitää rakentaa, jotta saamme rakkohaurua käyttöömme tarvitsemamme kymmenien tuhansien tonnien määrät”, Granström sanoo.
”Tässä vaiheessa järkevintä on käyttää kalankasvattamoita ja niille varattuja vesialueita. Osa omistajistamme on antanut käyttöömme omia vesialueitaan suunnitteluvaiheen ajaksi.”
Johtava tutkija Régis Delatouche vastaa yhdessä Mari Granströmin kanssa Origin by Oceanin prosessikemiasta ja kehittää uusia prosesseja. ”Régis on loputon innovaattori ja ideanikkari”, Granström kuvailee kollegaansa. Kuva Kari Långsjö.
Pyrkimys raaka-aineen suurimmaksi käyttäjäksi
Origin by Ocean on kerännyt sinilevää paitsi Suomenlahden rannikolta myös Tuusulan Rusutjärvestä.
Kesällä 2022 vuorossa on pahoin likaantunut Munkkiniemen ranta Helsingissä. Siellä sinilevä otetaan vedestä talteen paikallaan pysyvällä, kanttiinsa viiden metrin kokoisella lautalla.
Suunnitelmat ovat toki suuremmat.
”Eurooppalaiset kumppanimme kehittävät parhaillaan erilaisia liikkuvia kerääjiä. Teknologioita yhdistelemällä niistä saadaan rakennettua laite, jolla pystymme liikkumaan paikasta toiseen ja keräämään levää tonneittain”, Mari Granström kertoo.
Myös toimitusjohtaja Westerlundin mieli liikkuu laajoilla alueilla. Yhtiön hankkeissa on pystyttää biojalostamot Espanjaan, Portugaliin, Karibialle, Indonesiaan, Malesiaan ja Australiaan.
Sargassolevää suomalaisyhtiö kerää Karibialla jo nyt.
”Tavoitteemme on tulla maailman isoimmaksi merellisen raaka-aineen käyttäjäksi”, Westerlund paaluttaa.
”Haluamme kymmenen vuoden kuluttua hyödyntää lähemmäs 1,5 miljoonaa tonnia levää. Näin poistamme viiden–kymmenen vuoden aikana miljoonan tonnin verran ravinteita maailman meristä.”
Mahdollisimman paljon lisäarvoa
Biojalostamoiden kultainen sääntö kuuluu, että jalostusprosessissa pitää saada raaka-aineesta mahdollisimman paljon lisäarvoa.
Origin by Ocean noudattaa sääntöä siinäkin, että se ottaa raaka-aineestaan irti enemmän kuin yhtä tuotetta.
Laborantti Tania Rahman (vas.) on Origin by Oceanissa työharjoittelussa. Taustalla yhtiön operatiivinen johtaja Heikki Heiskanen ja elintarvikekemisti Hanna Haajanen, joka kehittää leväraaka-aineesta elintarviketuotteita. Kuva Kari Långsjö.
Yrityksen kaavailemiin jalostamoihin tulee kaksi tuotantolinjaa, yksi sinilevälle, toinen rakkohaurulle ja sargassolevälle. Levistä valmistettavat tuotteet jakaantuvat sitäkin useampaan kategoriaan.
”Sokerituotteidemme kohde on kosmetiikka- ja lääketeollisuus”, Mari Granström aloittaa.
”Sakeuttajia ja emulgaattoreita käytetään muun muassa elintarviketeollisuudessa ja puhdistusaineissa. Pigmenttiryhmä sisältää kaikki sateenkaaren värit, antioksidanttejakin levästä löytyy.”
Granströmin ja Origin by Oceanin ”pähkähullu idea” on vakuuttanut jo monta suomalaista suuryritystä, kuten Valion, Hartwallin ja Kiillon.
Ennen sitä Mari Granströmin oli kuitenkin opittava ymmärtämään ”miten isot pojat pelaavat”. Oppirahat hän maksoi ulkomailla.
”Olen työskennellyt Ruotsissa, Saksassa, Sveitsissä ja Yhdysvalloissa ja saanut tehtävissäni paljon vastuuta. Mutta ikuisena oikeustaistelijana koin nahoissani myös huonon johtajuuden ja likaisen poliittisen pelin. Päätin, että en käytä energiaani tällaiseen ja palasin Suomeen.”
Kotimaassa paluumuuttajan ehdotus levänjalostuksesta sai alkuun ristiriitaisen vastaanoton. Akateeminen maailma kummeksui, eihän idea ollut lähtenyt yliopistojen tai VTT:n ajatushautomoista. Pääomasijoitusyhtiö Icebreaker kuitenkin otti tulta.
”Sain tilaisuuden esitellä hahmotelmani Icebreakerin prefounder-porukalle Porvoossa vuonna 2018. He kuuntelivat, innostuivat ja kehuivat ideaa ainutlaatuiseksi”, Granström muistaa.
”Kommentti oli, että ’kaikki tietävät Itämeren ja kaikki ymmärtävät sen ongelmat. Tule mukaan.’”
”Hyviä juttuja ympäristön avuksi”
Mari Granströmin tulenpalavaa esitystä oli seuraamassa myös Mikael Westerlund. Tiede ja bisnes olivat kohdanneet. Ei kulunut kauan, kun Origin by Ocean oli jo perustettu.
Yrityksen lentoonlähtökin oli varsin nopea. Ensimmäinen, vuonna 2020 järjestetty rahoituskierros toi kahden miljoonan euron siemenrahoituksen. Sijoittajiksi tulivat muun muassa Kiilto Ventures, Moomin Characters, KPMG ja Riitta Ekengren Eke Groupista.
Parhaillaan on menossa toinen rahoituskierros, joka mahdollistaa prosessin pilotoinnin ja osaksi kaupallisen demotuotannon.
Käynnissä ovat myös neuvottelut ensimmäisen tulevan biojalostamon sijoituspaikasta. Niitä käydään eri paikkakuntien kanssa.
”Meiltä se vaatii 40 miljoonan euron panoksen ja kaupungilta syväsataman. Kun ensimmäinen jalostamo tarvitsee vuosittain 80 000 tonnia raaka-ainetta, kuljetus edellyttää isoja laivoja”, Mikael Westerlund sanoo.
Mari Granström on päässyt tekemään unelmiensa työtä. Kemisti on siitä erikoinen bisnesnainen, että mahdollinen raaka-ainepula olisi hänen toiveidensa täyttymys.
”Emme perustaneet yritystä vanhan korporaation tyyliin siten, että meidän pitää jatkaa tätä seuraavat 200 vuotta hinnalla millä hyvänsä”, Granström naurahtaa.
”Tärkein tavoitteemme on auttaa ympäristöä tekemällä hyviä juttuja. Sitten kun ne on hoidettu, siirrytään tekemään jotain muuta.”
(Pääkuva Kari Långsjö) Mari Granström teki kierroksen maailmalla ja palasi Suomeen päässään bisnesidea. ”Tärkein tavoitteemme on kuitenkin auttaa ympäristöä”, kemisti korostaa.
Mari Granström
- Syntynyt Keravalla vuonna 1977.
- FM (kemia) 2004, Kingstonin yliopisto, Iso-Britannia. FT (kemia) 2009, Helsingin yliopisto.
- BASF, tutkimuskemisti 2009–2013.
- Stora Enso, laboratoriopäällikkö ja tuote- ja tutkimusjohtaja 2013–2017.
- AVA Chem, tuotekehitysjohtaja 2017–2019.
- Origin by Ocean, tutkimusjohtaja 2019–.
- Toimii myös joogaopettajana.
- Harrastaa sukeltamista.
Kiillolla suuret odotukset
Lempääläinen perheyritys Kiilto valmistaa kemianteollisuuden ratkaisuja neljällä eri liiketoiminta-alueella. Ne ovat rakentaminen, teollisuuden liimat ja palonesto, ammattihygienia sekä kuluttajatuotteet.
Yhtiön ydinajatuksia ovat ympäristöjohtajuus ja sitoutuminen tulevaisuuteen. Yksi rakennuspalikka tavoitteen saavuttamisessa on aiesopimus, jonka se on solminut Origin by Oceanin kanssa. Sopimus kattaa leväraaka-aineen hyödyntämisen Kiillon tuotekehityksessä.
Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiojohtaja Oili Kallatsan mukaan Kiilto testaa parhaillaan Origin by Oceanilta saamiaan prosessoituja alginaatteja.
”Ne eivät suoraan korvaa nykyisiä raaka-aineita mutta tarjoavat niille biopohjaisen vaihtoehdon”, Kallatsa kertoo.
”Testitulokset ovat olleet lupaavia, ja yhteistyömme jatkuu.”
Kiillon odotukset Origin by Oceanin raaka-aineiden hyödyntämisestä ja kaupallistamisesta ovat suuret. Kemianyhtiön päämääränä on tuoda markkinoille täysin uusia tuotteita, jotka sisältävät startupin levistä jalostamia ainesosia.
”Origin by Ocean on lähtenyt ratkomaan kestävällä tavalla ilmastonmuutokseen ja luonnon biodiversiteettiin liittyviä ongelmia. Meihin teki vaikutuksen heidän kehittämänsä ratkaisu merten rehevöitymiseen sekä äärimmäisen motivoitunut ja osaava ydintiiminsä”, Oili Kallatsa kehuu.
Tutkimuksen tekoa Kiillon tutkimus- ja tuotekehitysyksikössä. Kuva Kiilto.
Kiilto ilmoittaa visionsa olevan jo vuodessa 2080. Liiketoiminnan kehitysjohtaja Ville Solja näkee tulevaisuudessa valoisia yhteisiä vuosia Origin by Oceanin kanssa.
”Ympäristöongelmat ovat samankaltaisia ympäri maailman. Leväjalostusprosessilla voidaan synnyttää kiinnostavaa, maailmanlaajuista vihreää liiketoimintaa. Seuraavan kehitysvaiheen olennaiset kysymykset liittyvät toiminnan skaalaamiseen”, Solja sanoo.
Valioaineksia elintarvikkeisiin
Ruokatalo Valio on allekirjoittanut aiesopimuksen Origin by Oceanin kanssa Itämeren levän hyödyntämisestä elintarviketuotannossa.
Yhtiön tutkimus- ja tuotekehitystiimi testaa parhaillaan, kuinka Origin by Oceanin levästä jalostamat ainesosat toimivat elintarvikkeissa.
Valion mukaan esimerkiksi välipalojen valmistuksessa voidaan käyttää levistä saatavia luonnollisia apuaineita, joiden avulla tuotteen rakenne pysyy hyvänä viimeiseen käyttöpäivään asti. Tämä pienentää myös ruokahävikkiä.
”Vielä emme käytä Origin by Oceanin raaka-ainetta myynnissä olevissa tuotteissamme, mutta teemme yrityksen kanssa kiinteää yhteistyötä koko elintarvikeketjua silmällä pitäen”, kertoo Valion tutkimus- ja kehitysjohtaja Harri Kallioinen, joka ei vielä voi avata tutkimus- ja tuotekehitysyhteistyön yksityiskohtia.
”On hyvin innostavaa olla mukana Origin by Oceanin matkassa”, Valion tutkimusjohtaja Harri Kallioinen kiittelee. Kuva Valio.
Startup-yritystä on ollut hänen mukaansa innostavaa seurata, ja yhteistyö sen kanssa perustuu vahvalle pohjalle. Origin by Oceanin päämääränä on luoda Suomeen Itämeren levään pohjautuva kokonainen liiketoiminnan ekosysteemi.
Valion vahva elintarvikealan osaaminen taas perustuu kemian nobelistin A. I. Virtasen luomaan pohjaan, jonka tämä rakensi johtaessaan Valion tutkimuslaboratoriota peräti 50 vuotta.
Juttu on julkaistu Kemia-lehden numerossa 2/2022.