Hammasmuovien liuotinkestävyys on kaksiteräinen miekka

Alkoholidesinfiointi vahingoittaa muovipohjaisen hammasproteesin pintaa pysyvästi, ilmenee tuoreesta biomateriaalitieteen väitöskirjasta.

Väittelijä Santhosh Basavarajappa selvitti tutkimuksessaan alkoholin vaikutusta muovipohjaisiin hammasmateriaaleihin ja erityisesti proteeseihin ja paikkoihin.

Tulokset olivat tutkijan mukaan yllättävät. Alkoholi vaurioitti hammasproteesin jo muutamassa minuutissa.

Proteeseja desinfioitaessa onkin siis parempi hyödyntää muita aineita.

Alkoholin käyttö ei muutenkaan ole proteesille hyväksi, tutkimuksessa paljastui.

Toisaalta taas alkoholin vahingoittamaa pintaa voidaan käyttää hyödyksi liimattaessa hammaspaikkoja tai nastahampaita, sillä liuotettu pinta kiinnittyy hyvin hammasliimoihin.

Muovimateriaaleilla monta hyvää puolta

Muovipohjaisia hammashoitomateriaaleja käytetään kaikilla hammashoidon osa-alueilla sekä varsinaisina paikkojen ja proteesien materiaaleina että liimoina.

Muovia käyttämällä voidaan ratkaista murtumisongelmat, joita haurailla keraameilla usein on.

Suun olosuhteissa ja materiaalien prosessoinnin aikana kaikki materiaalit joutuvat alttiiksi liuottimille ja desinfioiville aineille.

”Liimaamisen kannalta on tarkoituksenmukaista saada muovin pinta liukenemaan pehmeäksi ja parannettua sillä liimamuovin tarttumista”, Basavarajappa selittää.

”Joissakin tilanteissa pinta voi liueta ei-toivotusti, mistä voi seurata pinnalle lisääntyvässä määrin tarttuvia mikrobeja ja biofilmiä. Liukenemisella on siis hyvät ja huonot puolensa.”

Santhosh Basavarajappan väitöskirja Surface Dissolution and Degradation of Dental Resin Based Materials with Special Emphasis by the Effects of Solvent Ethanol, Dimethacrylate Monomer Resin and Catalyst Solution of Ethylene Glycol tarkastetaan Turun yliopistossa 14. elokuuta 2020.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia