Hiilidioksidin poisto sai markkinapaikan

Fortum on perustanut maailman ensimmäisen markkinapaikan, joka käy kauppaa hiilidioksidin poistolla ilmakehästä.

Puro-nimisen markkinapaikan tavoitteena on tehdä hiilidioksidin poistosta verifioitavaa, vertailukelpoista kaupallista toimintaa.

Pilottihankkeessa on mukana yhteensä 23 yritystä. Joukkoon kuluvat muun muassa St1, Valio, Yara Suomi, Carbofex, Lassila & Tikanoja, Pöyry Management Consulting, Tieto, SOK, SEB ja Compensate Foundation.

”Meillä on alle kymmenen vuotta siihen, kun CO2-päästöraja on saavutettu, minkä jälkeen ilmaston lämpenemisen nousua ei voida enää rajata alle 1,5 asteeseen”, sanoo Fortumin innovaatiojohtaja Marianne Tikkanen.

Tikkasen mukaan yhtiö oli hämmästellyt sitä, että monet käytettävissä olevat hiilidioksidin poistomenetelmät yhä vuonna 2019 puuttuvat hiilipörsseistä.

”Tästä saimme ajatuksen perustaa rinnakkaisen vapaaehtoisen hiilipörssin”, Tikkanen kertoo.

Tarjolla kolme sertifikaattia

Markkinapaikalla tarjotaan aluksi kolmen pitkäkestoisen teollisen CO2-poistomenetelmän sertifikaatteja.

Menetelmät ovat hiilidioksidin kiinnittäminen karbonaattikivielementteihin, puisiin rakennuselementteihin sekä kiintohiilenä biohiileen.

Puro myös kehittää uusia metodeja hiilidioksidipoistojen varmentamiseen. Luotettavan perustan poistosertifikaateille antaa tieteellinen mittaaminen.

Markkinapaikalle voidaan lisätä uusia hiilidioksidin poistomenetelmiä sitä mukaa kuin niiden mittaamis- ja varmentamismetodit saadaan valmiiksi ja hyväksyttyä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia