Huoltovarmuuskeskus (HVK) on aloittanut uuden Ruoka ja vesi 2030 -nimisen ohjelman.
HVK:n strategiassa elintarvike- ja vesihuolto on yksi painopisteistä, sillä se vaikuttaa ennen kaikkea siviiliyhteiskunnan toimivuuteen kriisitilanteissa.
Ruoka ja vesi 2030 -ohjelman tavoitteena on kehittää Suomen kykyä tuottaa ravintoa ja taata väestölle riittävästi ravitsevaa ruokaa kaikissa oloissa, myös pitkäkestoisissa kriiseissä.
Ruoan ja elintarvikkeiden tuotannon lisäksi myös kaupan ja jakelun, ruokapalveluiden sekä vesi- ja jätehuollon on toimittava.
Kierrossa olevat resurssit hyödynnettävä
Ruoan virtaus ja materian kierto eri tuotantotoimintojen läpi on varmistettava kaikissa olosuhteissa, HKV linjaa.
Tärkeää on myös kierrossa olevien resurssien hyödyntäminen sekä elintarvike- ja vesihuollon varajärjestelyjen kehittäminen.
”Elintarvike- ja vesihuollolla on läpileikkaava vaikutus yksilön toimintakykyyn”, korostaa Ruoka ja vesi 2030 -ohjelman johtaja Miika Ilomäki.
Ruoka ja vesi 2030 -ohjelmassa pyritään vastaamaan myös muuttuvan toimintaympäristön, kuten ilmastonmuutoksen, tuomiin haasteisiin ja huoltovarmuusvaikutuksiin.
Yhteensä neljä ohjelmaa
HVK:n ohjelmakokonaisuuteen kuuluu kolme muutakin ohjelmaa: Energia 2030, Logistiikka 2030 ja Digitaalinen turvallisuus 2030.
Alue 2030 -niminen ohjelma päättyi vuoden 2024 lopussa. Jatkossa aluenäkökulma otetaan huomioon kaikissa kokonaisuuden ohjelmissa.
Lue myös:
Ilmastonmuutos heijastuu huoltovarmuuteenkin – Suomi pärjää silti muita paremmin
Kemian valmiuspäällikkö: Kun poikkeusoloista tulikin totta
Kemian valmiuspäällikkö varautuu poikkeusoloihin
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!