Infinited Fiberin kuitutehdas Kemin Veitsiluotoon

Kuituyhtiö Infinited Fiber Company (IFC) on päättänyt sijoittaa teollisen mitan tuotantolaitoksensa Kemiin.

Laitos löysi paikkansa Stora Enson suljetun paperitehtaan tiloista, jotka metsäjätti vuokraa Infinitedille.

”Veitsiluodon alueella on monia tulevaa liiketoimintaa tukevia vahvuuksia, erityisesti sijainti meren rannalla, olemassaoleva infrastruktuuri sekä osaavaa työvoimaa. On ilo päästä luomaan uutta liiketoimintaa tähän perinteikkääseen miljööseen”, sanoo IFC:n toimitusjohtaja Petri Alava.

Infinitedin tehdasinvestoinnin arvo on 400 miljoonaa euroa.

Tehtaan on määrä toimia täydellä kapasiteetilla vuonna 2025. Täysi 30 000 tonnin vuosikapasiteetti riittää esimerkiksi sadan miljoonan T-paidan valmistukseen.

IFC:n tehtaan arvioidaan työllistävän suoraan noin 220 henkeä. Lisäksi 50 henkeä työllistyy yrityksen tukipalveluissa, huollossa ja logistiikassa.

Tehtaan rakennusvaihe tarjoaa noin 120 henkilötyövuotta.

Raaka-aineena vanhat farkut ja muu puuvillatekstiilijäte

Infinited Fiber Companyn valmistama Infinna-kuitu koostuu sataprosenttisesti puuvillatekstiilijätteestä, joka muuntuu yrityksen jalostusmenetelmällä uuden veroiseksi tuotteeksi.

Infinna-kuidusta tehdyt vaatteet voidaan kierrättää yhä uudelleen samassa prosessissa ilman, että kuidun laatu heikkenee.

Teknologia on alun perin kehitetty Teknologian tutkimuskeskuksessa VTT:ssä, jossa työtä on johtanut tutkimusprofessori Ali Harlin.

Kuidun valmistusprosessia on hiottu VTT:n pilotointikeskuksessa Bioruukissa. Myös yrityksen koetuotanto on tapahtunut Bioruukissa.

Lähes koko tuotanto vientiin – ostajina johtavat vaateyritykset

Infinited Fiber teki hiljattain suuren toimitussopimuksen espanjalaisen muotijätin Inditexin kanssa.

Kolmivuotisen sopimuksen mukaan Inditex ostaa yhtiön tulevasta tuotannosta 30 prosenttia. Kaupan arvo on yli sata miljoonaa euroa.

Inditex omistaa muun muassa Zara-vaatemerkin ja -myymäläketjun. Zara lanseerasi toukokuussa uuden mallistonsa, jossa on jo käytetty suomalaisyhtiön kuitua.

Infinited Fiber on aiemmin tehnyt vastaavanlaiset sopimukset usean muun merkittävän vaate- ja tekstiilitoimijan kanssa. Yhtiön kumppaneihin kuuluvat muun muassa ruotsalainen H&M sekä yhdysvaltalaiset Bestseller, Patagonia ja PVH, jonka brändejä ovat esimerkiksi Calvin Klein ja Tommy Hilfinger.

Suomalaisyritykseen ovat sijoittaneet myös urheiluvaatejätti Adidas ja Euroopan johtava muoti- ja lifestyletuotteiden verkkokauppa Zalando.

”Asiakkaamme ovat maailman johtavia muoti- ja vaatealan yrityksiä, ja arvioimme tulevan tehtaan lähes koko Infinna-uusiokuitutuotannon suuntautuvan vientiin”, Petri Alava sanoo.

Päivi Ikonen

(Kuva IFC) Infinited Fiberin kuidunkäsittelyteknologian hiominen ja koetuotanto ovat tapahtuneet Espoossa VTT:n pilotointikeskuksessa Bioruukissa.

Aiheesta aiemmin:

Selluloosassa on Suomen tekstiilialan sauma

Lumpusta uutta kuitua – Infinited Fiberin tehdas käyntiin 2024

Suomalainen puuvillan korvike pian markkinoille

Espoossa tehdään tuuraajaa puuvillalle


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia