Innovaatiokisa hakee käyttökohteita kaivosteollisuuden sivuvirroille

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo etsii ratkaisuja sivuvirtojen hyödyntämiseen esimerkiksi kierrätyslannoitteissa. Keinoja haetaan kahden innovaatiokilpailun eli hackathonin avulla.

Lannoiteyhtiö Yara Suomi Oy:n toimeksiannosta järjestettävä Yara Hackathon haluaa löytää uusia käyttökohteita kaivosteollisuuden sivuvirroille eli sivukivelle ja rikastushiekalle sekä fosforihappotuotannossa syntyvälle kipsille.

Humuspehtoori Oy:n toimeksianto Humuspehtoori Hackathon puolestaan etsii uutta teknologiaa kompostointikentän valumavesien sisältämän typen talteenottoon ja hyödyntämiseen.

”Kaksi erilaista haastetta mutta molemmissa huikeasti potentiaalia kierrätyslannoitteiden kannalta”, sanoo Jamkin biotalousinstituutin johtava asiantuntija Annimari Lehtomäki.

Hyötykäyttöä odottaa hänen mukaansa reilu miljoonaa tonnia kipsiä, noin kymmenen miljoonaa tonnia sivukiveä ja kymmenen miljoona tonnia rikastushiekkaa sekä tuhansia kuutioita ravinnepitoista jätevettä.

”Kaikki ideat tervetulleita”

”Kaikki ideat kaivosteollisuuden sivuvirtojen hyödyntämisestä ovat tervetulleita”, sanoo Yara Suomi Oy:n kehityspäällikkö Lasse Oksanen.

”Fosforihappotuotannon sivutuotteena syntyvälle kipsille on vuosien varrella keksitty käyttökohteita, esimerkiksi peltojen valumien estämiseen, mutta kipsiä riittää kyllä muihinkin mahdollisiin käyttötarkoituksiin.”

Yara hankki viime vuonna omistukseensa Ecolan Oy:n, joka valmistaa Nokialla ja Viitasaarella metsä- ja luomulannoitteita. Oksanen toivoo kehitysideoita myös niiden raaka-aineiksi.

Humuspehtoori Oy:n toimitusjohtaja Suvi Mantsinen uskoo, että yritys voi hackathonin avulla löytää uuden lannoitteen. Myös liete voi olla osa kokonaisuutta.

”Odotan innovatiivisia ajatuksia yhdistettynä realistiseen toteutusehdotukseen”, sanoo Mantsinen, jonka mukaan yritys voi yhteistyömahdollisuuksien lisäksi tarjota jopa tilan jatkojalostuslaitokselle.

Jokainen kiinnostunut voi osallistua kisaan

BioPaavon kumppaneina hackathonien järjestämisessä ovat Maaseutuverkosto, Suomen Biokierto ja Biokaasu ry sekä Kasvu Open.

Maaseutuverkoston Vihreä kasvu -teemaryhmän yhtenä tehtävänä on nostaa esiin uusia näkökulmia maaseudun kestävän kilpailukyvyn parantamiseen. Ryhmä edistää myös uusien innovaatioiden käyttöönottoa.

Hackathonit ovat avoinna kaikille kiinnostuneille: yrityksille, tutkimuslaitoksille, koulutusorganisaatioille ja opiskelijoille sekä muille toimijoille.

Yara-kisaan voi ilmoittautua 30.10.2022 saakka täällä. Sen jälkeen valitaan tiimit, jotka pääsevät varsinaiseen kilpailuun. Voittaja tai voittajat ovat tiedossa 30.11.2022.

Humuspehtoorin kilpailuun ilmoittaudutaan täällä, samoin 30.10.2022 mennessä. Voitto selviää 1.12.2022.

(Kuva Kalle Rahkola) Kaivosteollisuuden sivukivelle ja rikastushiekalle sekä fosforihappotuotannon kipsille etsitään uutta hyötykäyttöä innovaatiokilpailun kautta. Kuva on Siilinjärven apatiittikaivokselta.

Lue myös:

Etsinnässä ekologiset materiaalit sorateiden pölynsidontaan – osallistu kilpailuun

Kilpailu etsii keinoja ottaa arvoaineet talteen katalyyttien valmistusprosessista

Virolainen Biocarbon voitti Kemiran innovaatiokilpailun

Innovaatiokisa käyntiin – Kemira etsii uusia ratkaisuja, jotka auttavat teollisuutta siirtymään fossiilisista raaka-aineista biopohjaisiin

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia