Japanilaisyritys testaamaan kalvosuodatusta Mikkelin koeympäristössä

Japanilainen paperi- ja kalvovalmistaja AWA Paper aikoo testata membraanibioreaktori- eli mbr-kalvoteknologiaa ja uusia tuotteitaan Mikkelissä.

Japanilaisyrityksestä tulee näin viime vuonna käynnistyneen Mikkelin uuden jätevedenpuhdistamon ensimmäinen kansainvälinen asiakas.

Aiesopimuksen japanilaisyhtiön kanssa ovat solmineet Digital MBR Oy, Mikkelin vesilaitoksen toiminnasta vastaava Operon Group ja Mikkelin kaupunki. Lopullinen sopimus on määrä allekirjoittaa marraskuun alussa.

Tokushimassa vuodesta 1915 toiminut AWA Paper on kymmenen viime vuotta kehittänyt ja valmistanut vedenkäsittely- ja suodatusratkaisuja teollisuudelle. Yhtiö pyrkii nyt laajentamaan markkinoitaan Kaakkois-Aasiasta muun muassa Eurooppaan sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan.

Japanilaisyrityksen toimitusjohtaja Yasuhiro Miki odottaa yhteistyöltä suomalaisten kanssa paljon.

”Mikkelin tarjoama testauskonsepti sopii täydellisesti tavoitteisiimme”, Miki sanoo tiedotteessa.

Erinomainen testausympäristö

Teknologiatestaus tapahtuu Mikkelin vedenpuhdistamon luolassa sijaitsevassa Test Lines -koeympäristötilassa.

Test Lines -ympäristön virtaama on testiympäristölle poikkeuksellisen suuri, 50–100 kuutiometriä vuorokaudessa. Tämä vastaa noin 300–700 asukkaan yhdyskuntajätevesikuormaa.

AWA Paperia varten koeympäristöön rakennetaan pilottitestilinja, jolla voidaan muun muassa optimoida kalvoprosesseja ja kerätä niistä tietoa.

”Käytännössä AWAlta saadaan Mikkeliin tarvittavat kalvot sekä sensorit ja niihin liittyvä mittauspaketti, jolla pilottitestejä voidaan tehdä ja tuotekehitystä toteuttaa”, kertoo Operon Groupin liikennetoiminnan kehityspäällikkö Jussi Mikkola.

Digital MBR:n toimitusjohtaja Timo Halonen toivoo, että hankkeeseen saadaan mukaan myös paikallisia ympäristöalan osaajia ja opiskelijoita sekä ohjelmistokehittäjiä.

”Softan kehitystyö tapahtuu lähellä kalvoteknologian pilotointia, joten kaikki hyötyvät, jos softakehittäjät toimivat paikan päällä.”

Operon Group syntyi vuonna 2019, kun Kemira Operon, Aquazone ja Suomen Ekolannoite yhdistyivät. Operon ja Digital MBR edistävät omassa yhteishankkeessaan Mikkelin seudun viiden jätevedenpuhdistamon digitalisaatiota.

(Kuva Päivi Kapiainen-Heiskanen) Mikkelin uusi jätevedenpuhdistamo ja sen koeympäristötila sijaitsevat peruskallioon louhitussa luolassa.

Aiheesta aiemmin:

Mikkelin jätevedet puhdistuvat pian huipputehokkaasti

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia