Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa on ideoitu ja rakennettu uusi laitteisto tukemaan etenkin mikroelektroniikan, akkujen ja aurinkokennojen pinnoituskehitystä.
Rekyylispektrometri koostuu mittauskammiosta, siihen tulevasta lentoaikailmaisimesta, energiailmaisimesta ja datankeruujärjestelmästä.
Yliopisto toimitti hiljattain ToF-ERDA (Time-of-flight elastic recoil detection analysis) -laitteiston Surreyn yliopistoon Isoon-Britanniaan. Kauppahinta oli reilut puoli miljoonaa euroa.
”Tuntuuhan se hienolta, että olemme onnistuneet kehittämään tutkimustoiminnan yhteydessä järjestelmän, josta tuli niin hyvä, että muutkin haluavat sellaisen meiltä ostaa, koska muualta ei vastaavaa osaamista löydy”, sanoo laitteiston pääkehittäjä, akatemiatutkija Mikko Laitinen.
Laitisen mukaan uudella spektrometrillä voidaan tutkia pinnoitusprosessien muuttujia.
”Kun esimerkiksi pinnoitteen kovuus muuttuu, voidaan analysoida, johtuiko se siitä, että saatiin vety-epäpuhtautta pois, vai kenties jostain muusta seikasta.”
Myyntituloilla rahoitetaan tutkimusta ja infrastruktuuria
Laitteiston rakentamiseen liittyvät kokeilut poikivat tutkimusjulkaisuja, ja myyntitulot laajentavat yliopiston rahoituspohjaa. Ensimmäisessä päänavauksessa kauppahinnasta on voittoa liki puolet.
”Ainakin yksi yliopisto on myynyt samanlaisia laitteita, mutta Jyväskylän yliopisto on ainoa, josta voi ostaa kokonaisen järjestelmän avaimet käteen -periaatteella”, Laitinen kertoo JYUnity-verkkolehdessä.
”Mukana tulee siis raudan lisäksi tarvittava automaatio, datan analysointiin soveltuva ohjelmisto sekä muu osaaminen.”
Yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaanin Mikko Mönkkösen mukaan laitemyynti on tärkeää sekä strategisten kumppanuuksien näkökulmasta että taloudellisesti.
”Myyntitoiminnasta saatavat tulot luovat taloudellista liikkumavaraa infrastruktuurin ylläpitämiseen. Lisäksi se auttaa tutkijoitamme ylläpitämään maailmanluokan kärkiosaamista teknologian kehittämisessä”, Mönkkönen sanoo.
(Kuva Jyväskylän yliopisto) Laitteiston ostajat Pierre Couture (toinen oikealta), Matthew Sharpe (keskellä) ja Callum McAleese (toinen vasemmalta) Surreyn yliopistosta sekä myyjät Jaakko Julin (vas.) ja Mikko Laitinen (oik.) olivat tyytyväisiä kauppaan. Julin vastasi laitteiston kaasuilmaisimen suunnittelusta ja rakentamisesta.