Kaikki käyttöön – jäte- ja kierrätysvillasta syntyi huopalipokkaat

Merinovillapipoistaan tunnettu VAI-KO valmistuttaa nyt leikkuujätevillastaan uudenlaisia huopajalkineita, lipokkaita. Ne tehdään käsityönä Lahtisten huopatossutehtaassa Jämsässä.

Huopalipokas on yrityksen määritelmän mukaan yhdistelmä kesäkenkänä käytettyä perinnejalkinetta lipokasta ja yhtä perinteikästä huopatossua eli huopikasta.

Uudet huopakengät koostuvat täysin kierrätetyistä materiaaleista. Puolet huovasta on merinojätevillaa, toinen puoli kierrätettyä villaa.

Materiaali syntyy, kun pipojen leikkuujätteet hajotetaan mekaanisesti uusiksi villakuiduiksi, joihin kierrätetty villa lisätään. Kierrätyshuovan käyttö vähentää merkittävästi valmistusprosessiin tarvittavan veden ja energian määrää.

Öljyntorjuntamatoista arvokkaampaan tuotteeseen

”Meille suomalaisuus on aina ollut tärkeä osa tuotteita. Siksi oli luontevaa aloittaa yhteistyö perinteisen kotimaisen huopikasvalmistajan kanssa”, sanoo VAI-KO:n toimitusjohtaja Henri Vanonen.

”Lahtiset on valmistanut huovutettuja jalkineita jo yli sadan vuoden ajan, joten on hienoa tuoda markkinoille uusi tuote heidän kanssaan.”

Vanonen kertoo ylijäämävillan hyödyntämisen olevan tulosta pitkäaikaisesta tuotekehityksestä. Jätelangasta tehtiin aikaisemmin öljyntorjuntamattoja, mutta nyt materiaali voidaan hyödyntää ”arvokkaammalla tavalla” jalkojen lämmittämiseen.

(Kuva VAI-KO) Huopa on lämmittävä ja kestävä mutta samalla hengittävä materiaali. Kumipohjaista kierrätyshuopalipokasta voi käyttää myös ulkona.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä. 

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia