Kemianteollisuuden innovaatiopalkinto Fortumin akkujen kierrätysteknologialle

Kemianteollisuuden vuoden 2022 innovaatiopalkinnon on saanut Fortumin kierrätysteknologia, joka hyödyntää ajoneuvojen käytettyjä litiumakkuja.

Akkukemikaalit erotetaan talteen hydrometallurgisen uuttamisen ja kromatografisten menetelmien avulla. Talteenottoprosentti on peräti 95.

Kierrätysteknologia ulottuu vuoteen 2017 ja Crisoltec-yhtiöön, jonka Fortum osti vuonna 2020. Menetelmä on parhaillaan kaupallistamisvaiheessa.

Innovaatiokilpailun taso oli Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtajan Mika Aallon mukaan tänäkin vuonna erittäin korkea.

”Liikenteen ja logistiikan sähköistyminen etenee kovaa vauhtia, ja tässä vihreässä siirtymässä akkuteknologia on tärkeässä roolissa. Fortumin kierrätysteknologia edustaa juuri tätä.”

Myös Kemianteollisuuden innovaatioryhmän puheenjohtaja, Neste Oyj:n tutkimus- ja kehitysjohtaja Petri Lehmus kiittelee voittajaa.

”Innovaatioryhmällä oli haastava tehtävä valita finalistit ja niistä voittaja. Fortumin palkittu teknologia on hieno esimerkki vihreää siirtymää kiihdyttävistä innovaatioista”, Lehmus sanoo.

Muille finalisteille kunniakirjat

Kilpailun finaaliin ylsi voittajan lisäksi kolme muuta innovaatiota, jotka kaikki palkittiin kunniakirjalla.

Kemira on kehittänyt FennoGuard-nimisen päällystyskonseptin kuitupohjaisille pakkauksille, jotka voivat korvata muovipakkauksia. Päällyste vähentää terveydelle ja ympäristölle haitallisten, fossiilipohjaisten ja hankalasti kierrätettävien materiaalien käyttöä pakkausmateriaaleissa.

Gaiamaren ja DTS Finlandin mädätysjäännöspohjainen kierrätyslannoite Gaia NPK sopii myös luonnonmukaiseen tuotantoon. Biokaasulaitoksen mädätysjäännöksen lisäksi lannoite sisältää lantaa ja elintarviketeollisuuden sivuvirtoja.

Oulun yliopiston kestävän kemian tutkimusyksikön furfuraali- ja hydroksimetyylifurfuraalipohjaiset biopolyesterit voivat korvata fossiilisia muoveja. Innovaatio yhdistää ensimmäisen kerran korkean happi-, vesi- ja uv-suojan yhteen materiaaliin, joka on kokonaan biomassaperäistä.

Kemianteollisuus jakaa 30 000 euron suuruisen innovaatiopalkinnon joka toinen vuosi. Palkinnon tarkoituksena on kannustaa yrityksissä, yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa toimivia tutkimus- ja tuotekehitysryhmiä uusien kemiallisten tuotteiden ja palveluiden luomiseen.

(Kuva Kemianteollisuus) Innovaatiopalkinto ja kunniakirjat jaettiin Helsingissä 27. huhtikuuta järjestetyssä tilaisuudessa.

Lue myös:

Kemianteollisuuden vuoden 2020 innovaatiopalkinto Orion Pharmalle


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 66 euroa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 44 euroa.
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 18 euroa.
  • Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia