Kemianteollisuuden Innovaatiopalkinto kannustaa ja antaa näkyvyyttä

Kemianteollisuuden Innovaatiopalkinnolla on pitkät perinteet, palkinto on vuodesta 1997 jaettu jo 15 kertaa.

Palkinto on myönnetty mm. hyppiville geeneille, pintapuhtaustestille, Parkinsonin taudin alkuperäislääkkeelle, puupohjaiselle kipsausmateriaalille, uuden sukupolven biopolttoaineille ja ympäristöystävälliselle palonestoaineelle.

Runsaan kymmenen vuoden aikana kun Innovaatiopalkintoa on jaettu, ovat eri tahot julkistaneet uusia innovaatioaiheisia kilpailuja ja palkintoja.

Uusista palkinnoista huolimatta Kemianteollisuuden Innovaatiopalkinto on vahvistanut asemiaan ja on hyvin tunnettu ja arvostettu kilpailu. Hakemusten taso on pysynyt korkeana ja finalistien ja palkinnon saajien valinta ei ole ollut helppoa.

Kemianteollisuuden Innovaatiovaliokunta valitsee keskuudestaan palkintolautakunnan, jolla on mahdollisuus myös käyttää ulkopuolisia asiantuntijoita valintaprosessissaan.

Valintakriteereissä korostetaan mm. kemian ja sen lähitieteiden roolia keksinnössä tai innovaatiossa, liiketoimintapotentiaalia, yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja ajankohtaisuutta.

Uutena kriteerinä valintaperusteissa on, että palkintoehdotusten tulee noudattaa kestävän kehityksen periaatteita.

Ennen kaikkea Innovaatiopalkinnon tarkoitus on kannustaa yritysten, yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkijoita ja tutkimusryhmiä työssään ja tehdä näkyväksi yrityksissä ja yliopistoissa tehtävää T&K-toimintaa ja tutkimusta.

Yritysten uudistumisen kannalta innovaatioilla ja keksinnöillä on tärkeä rooli, uusien teknologioiden ja tuotteiden synnyttäminen vaatii vankkaa yliopistoissa tehtävää perustutkimusta, yliopisto- ja yritysyhteistyötä sekä yritysten investointeja T&K-toimintaan.

Kemianalalla on tärkeä rooli ilmastonmuutokseen liittyvissä haasteissa, kuten hiilineutraalisuustavoitteissa sekä terveydenhuollon kehittämisessä, ilman uusia keksintöjä, teknologioita, tuotantoprosesseja ja innovaatioita emme selviä tulevaisuuden haasteista.

Kemianteollisuuden Innovaatiopalkinto jaetaan seuraavan kerran keväällä 2020. Kilpailun hakuaika on 19.11.2019 – 15.2.2020 ja sen kokonaissumma on 20 000 €.

Kilpailun finalistit julkistetaan helmi-maaliskuussa ja palkinto jaetaan Kemiat kohtaavat -tilaisuudessa huhtikuussa.

Hae palkintoa tai ehdota kollegaasi tai tuntemaasi tutkimusryhmää palkinnon saajaksi!

Lisätietoa hausta ja edellisistä voittajista löydät täältä: www.kemianteollisuus.fi/fi/tietoa-alasta/innovaatiopalkinto

Carmela Kantor-Aaltonen
Kemianteollisuus ry, Johtava asiantuntija, Innovaatiot

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia