Ammatillisen toisen asteen koulutuksen uusi oppisopimusmalli on osa alan työehtosopimusta.
Mallin avulla houkutellaan nuoria kemian alalle ja koulutetaan osaajia vastaamaan Suomen kunnianhimoiseen hiilineutraaliustavoitteeseen.
Kemianteollisuus ry:n ja Ammattiliitto Pron yhteinen laboranttien oppisopimusmalli on jatkoa nuorten oppisopimusmallille, jonka rakensivat Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto. Nuorten oppisopimusmalli otettiin käyttöön tänä syksynä.
Laboranttien oppisopimusmallin valmistelussa ja kehitystyössä olivat työnantaja- ja toimihenkilöjärjestön lisäksi mukana myös yritykset.
Uuden mallin tarkoituksena on avata yritysten ovia nuorille ja innostaa heitä hakeutumaan kemian laboranteiksi.
Kemianteollisuus ry:n johtava asiantuntija Anni Siltanen ja Suomen oppisopimusosaajat ry:n puheenjohtaja Anna Mari Leinonen kertovat kouluttautumisesta podcastissa, joka on kuunneltavissa Yle Areenassa 25.11.2023 asti.
Teoria käytäntöön aidossa ympäristössä
Laboranttien oppisopimusmalli on tarkoitettu 16–20-vuotiaille nuorille, jotka opiskelevat laboratorioalan ammatillista perustutkintoa.
Tavoitteena on, että nuori pääsee soveltamaan teoriaa nopeasti käytäntöön aidossa laboratorioympäristössä.
Malli aloitetaan viiden pilottiyrityksen ja neljän yhteistyöoppilaitoksen voimin.
Pilottiyrityksiin kuuluvat Turussa ja Espoossa toimiva lääkeyhtiö Orion, biolääketeollisuutta edustava kuopiolainen FinVector ja tamperelainen lääketeollisuuden sopimusvalmistaja NextPharma.
Lisäksi mukana ovat porvoolainen muovituotevalmistaja Borealis Polymers sekä lannoiteyritys Yara, jolla on fosfaattikaivos Siilinjärvellä.
Oppilaitososallistujat ovat Turun ammatti-instituutti TAI, Stadin AO, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu ja Savon ammattiopisto Sakky.
Kansainvälisyyden uskotaan lisäävän nuorten kiinnostusta
Alle 20-vuotiaita on aiemmin otettu oppisopimusoppilaiksi vain vähän. Kun yritykset ovat mukana jo opiskeluvaiheessa, ne saavat sellaisia työntekijöitä, joita tarvitsevat.
Myös valmistuvat oppilaat ovat entistä valmiimpia työelämään.
”On hienoa, että viime syksynä startannut kemianteollisuuden työntekijöiden oppisopimusmalli saa nyt jatkoa laboranttien oppisopimusmallista”, sanoo Kemianteollisuus ry:n johtaja Minna Etu-Seppälä.
”Malliin mukaan lähteneet pilottiyritykset ovat kansainvälisiä yrityksiä, joka sekin lisää varmasti nuorten kiinnostusta mallia kohtaan.”
Ammattiliitto Pron sopimusalavastaavan Taru Reinikaisen mukaan nuorten oppisopimusmalli on loistava esimerkki siitä, kuinka työnantajat ja liitot voivat yhdessä kehittää alaa ja varmistaa sopimustoiminnalla osaavan työvoiman saatavuuden.
Haku alkaa tammikuussa
Mallin mukaan opetus tapahtuu ensimmäisen vuoden aikana oppilaitoksissa, toisena ja kolmantena opintovuonna yrityksessä.
Työpaikalle tullaan siis noin vuoden opintojen jälkeen aluksi koulutussopimuksella. Noin puolitoista vuotta opinnoista tapahtuu oppisopimuksella.
Opiskelijoiden palkka nousee opintojen edistymisen mukaan eli suoritettujen näyttökokeiden lukumäärän perusteella.
Hakuaika oppisopimuskoulutukseen alkaa vuoden 2024 tammikuussa, ja koulutukseen valitut laboranttiopiskelijat aloittavat työpaikoilla syksyllä 2024.
Uutista päivitetty 30.10.2023. Lisätty linkki podcastiin.
(Kuva Orion) Lääkeyhtiö Orionin Turun toimipaikan laboratoriossa tehdään monenlaista tutkimustyötä.
Aiheesta aiemmin:
Uusi oppisopimusmalli houkuttelee nuoria kemian alalle
Kemian alalle uudet työehtosopimukset – paikallinen sopiminen etenee
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Jos et saa uutiskirjettämme tilaustasi seuraavana torstaina, käy tarkistamassa, onko viesti joutunut roskaposteihin tai johonkin muuhun meiliboksisi alalaatikkoon. Voit sieltä ohjata uutiskirjeet tulemaan jatkossa perille asti.