Kierrätä kinkun paistorasva uusiutuvaksi polttoaineeksi tai herkulliseksi kastikkeeksi – katso resepti!

Joulupöydän kunkku on monilla suomalaisilla kinkku tai kalkkuna, jonka valmistuksesta jää pellille tai paistopussiin aimo annos paistinrasvaa. Sen voi kierrättää erilaiseen uusiokäyttöön.

On kuitenkin yksi paikka, jonne rasva ei missään nimessä kuulu. Sitä ei saa kaataa viemäriin, muistuttaa LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry.

Vaikka paistorasva on lämpimänä juoksevaa, jäähtyessään se kovettuu ja jumittuu viemäriputkeen.

Lämpimän veden laskeminen paistorasvan kaveriksi ei auta, sillä vesi vain vauhdittaa rasvan kovettumista ja putkien tukkeutumista.

Hyvän sijoituspaikan rasvalle tarjoaa sen sijaan Kemianteollisuuden ideoima Kinkkutemppu, joka toteutetaan tänäkin vuonna.

Kinkkutemppu-tempauksessa kerätään kotitalouksien joulunajan paistinrasvat, jotka Neste jalostaa uusiutuvaksi polttoaineeksi. Keräyspisteet avautuvat 18. joulukuuta ja ottavat rasvoja vastaan 7. tammikuuta 2024 asti.

Toimintaohjeet ja keräyspisteiden sijainnit löytyvät täältä.

Paistinrasvasta syntyy myös herkullinen kastike

Toisen mainion kohteet rasvalle vinkkaavat Martat, joiden reseptin mukaan siitä voi valmistaa makoisan joulunajan kastikkeen.

Näin kuuluu Marttojen ohje:

5 dl kinkun paistolientä omenamehulla tai vedellä laimennettuna
1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl dijonsinappia
1 dl kermaa
jauhettua mustapippuria
(2 rkl brandya tai konjakkia)

  1. Kaada kinkun kuuma paistoliemi kulhoon. Kun liemi on jäähtynyt, poista pinnalle jähmettynyt rasvakerros. Laita rasva joko biojätteeseen tai esim. maitopurkissa sekajätteeseen. (Toimituksen huomautus: kannattaa kiikuttaa maitopurkkiin pakattu jämärasva Kinkkutemppuun!)
  2. Paistoliemi on usein melko suolaista, joten sitä on hyvä laimentaa joko vedellä tai esimerkiksi omenamehulla niin, että siitä tulee sopivan suolaista.
  3. Lisää kylmään liemeen vehnäjauhot ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Keitä hiljalleen noin 5 minuuttia välillä sekoittaen.
  4. Lisää kastikkeeseen sinappi, kerma, ripaus pippuria ja halutessasi brandy tai konjakki. Keitä vielä noin 2 minuuttia. Maista ja mausta mieleiseksi. Laita valmis kinkunkastike tarjolle.

(Kuva LVI-TU) Kinkku ja monet muut herkut paistuvat joulun alla lukemattomissa kodeissa. Paistosta jäävä rasva kannattaa joulun hengessä kierrättää jatkokäyttöön.


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Tilaa heti tai viimeistään 28.2.2024, niin osallistut myös kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia