Kierrätetyistä akuista ja paristoista saatavat raaka-aineet voivat pudottaa metallien päästökuormaa yli 90 prosenttia

Vanhojen akkujen ja paristojen sisältämien metallien hyödyntäminen uudelleen tuottaa 50–98 prosenttia vähemmän päästöjä kuin neitseellisten metallien käyttö.

Näin kertoo Paristokierrätyksen eli Recser Oy:n teettämä tuore selvitys, jonka tuotti kiertotalousyhtiö Lassila & Tikanoja.

Suomalaiset palauttivat viime vuonna paristoja ja pienakkuja kierrätykseen noin 1,8 miljoonaa kiloa. Määrästä saatiin uusiokäyttöön 0,9 miljoonaa kiloa  kierrätysmateriaalia, kuten rautaa, sinkkiä, nikkeliä, kuparia ja kobolttia.

”Kierrätys on ehdottomasti ilmastoteko. Kierrätykseen palautettujen paristojen ja akkujen kuljetusten ja käsittelyn hiilipäästöt kalpenevat selvästi neitseellisen tuotannon päästöille”, korostaa toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck paristojen kierrätystä organisoivasta Recseristä.

Vuonna 2022 saatiin kiertoon eniten sinkkiä (yli 400 tonnia) ja rautaa (liki 350 tonnia). Molempia on paljon perinteisissä alkaliparistoissa.

Kierrätetyn sinkin ilmastovaikutus on 50 prosenttia ja kierrätetyn raudan 85 prosenttia pienempi kuin neitseellisesti louhitun.

Kierrätysnikkelin ja -mangaanin tuotanto puolestaan aiheuttaa vain kaksi prosenttia hiilipäästöjä verrattuna neitseellisesti tuotettuun.

Alkaliparistosta noin viidesosa on mangaania, jonka Tracegrow Oy voi kierrättää luomuviljelyyn soveltuvaksi lannoitteeksi.

Lue lisää:

Tracegrow hyödyntää Bolidenin sivuvirran – mangaanisakka jalostuu lannoitteeksi

Kierrätyslannoitteen valmistaja Tracegrow palkittiin – lupaavin kasvuyritys

Suomalaisen lannoitekeksinnön kehitykseen EU-rahoitus

Käytetyistä paristoista syntyy lannoitetta

Ladattavien akkujen osuus kasvaa

Noin 80 prosenttia kerätyistä paristoista ja akuista oli vuonna 2022 alkaliparistoja tai vastaavia, 7 prosenttia lyijyakkuja ja 6 prosenttia litiumioniakkuja. Muita paristo- ja akkukemioita oli 7 prosenttia.

Kierrätykseen palautettujen paristojen ja pienakkujen määrä putosi edellisvuodesta 10 prosenttia. Syy voi olla se, että ladattavien akkujen osuus on kasvanut suhteessa ei-ladattaviin, kuten alkaliparistoihin. Ladattavat akut palautuvat kierrätykseen vasta vuosien päästä.

Kattavasta erilliskeräysjärjestelmästä huolimatta paristoja ja akkuja päätyy yhä myös sekajätteeseen, ja niitä säilötään myös kotien varastoissa.

(Kuva Paristokierrätys/Recser) Kierrätykseen saatiin myös viime vuonna sekä litium- että alkaliparistoja.

Aiheesta aiemmin:

Vanhojen akkujen säilöminen kotona voi aiheuttaa aikapommin

Kännyköiden akut juuttuvat pöytälaatikoihin

Paristot kiertävät ennätysvauhtia


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia