Kokkola teroittaa akkukemian kärkeä

Kokkolan kaupunki on valinnut ekosysteemisopimuksensa yhdeksi painopisteeksi vahvuusalueensa akkukemian.

Kaupungin tavoitteena on muun muassa tunnistaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja vahvistaa kiertotalouden roolia, kertoo marraskuisessa Kokkola Material Week -tapahtumassa puhunut Kokkolan kehitysjohtaja Jonne Sandberg.

Kokkolan asemaa kansainvälisen akkukemian osaamiskeskittymänä voidaan hänen mukaansa vielä nostaa ja kirkastaa entisestään.

“Tärkeää on myös oppilaitosten kansainvälistäminen ja oppilaitosten osaamisen kombinoiminen teollisuuteen”, Sandberg sanoo.

Yliopistokaupunkien ja valtion välisillä uusilla ekosysteemisopimuksilla tähdätään globaalisti kilpailukykyisten innovaatioekosysteemien vahvistamiseen.

Toiveena kansallinen työnjako

Oulun yliopiston ja Kokkolan yliopistokeskuksen professori Ulla Lassi toivoo yliopistoille selvää kansallista työnjakoa, jotta pienen maan vähäisiä resursseja ei hukata.

”Oulu voisi painettavan elektroniikan osaajana vastata akkukennojen kestävän kehityksen mukaisesta valmistuksesta, Kokkola voisi erikoistua akkukemian prekursoreihin, ja LUT-yliopisto on ehdotonta kärkeä erotusteknologisissa prosesseissa”, hän antaa esimerkin.

”Hyvällä arvoketjun lomittamisella varmistetaan se, että Suomi pärjää kansainvälisessä kilpailussa.”

Kemianteollisuus ry:n asiantuntijalla Anni Siltasellakin oli tärkeä viesti päättäjille. Järjestö toivoo, että kansainvälisten osaajien rekrytointia Suomeen helpotetaan ja että etenkin luonnontieteiden osaajia koulutetaan lisää.

Myös Siltanen toivoi tiiviimpää yhteistyötä koulutussektorin ja elinkeinoelämän välille, samoin sitä, että koulutuksissa huomioidaan kemianteollisuuden tavoite hiilineutraaliudesta vuoteen 2045 mennessä.

KIP tarttunut jo koulutushaasteeseen

Yksi osaamisen kasvattamisen ajankohtaisista hankkeista on Kokkola Industrial Parkin (KIP) uusi Kiertotalousaika-projekti.

Kiertotalouden kehittymispotentiaali alueella on merkittävä, mutta osaamisvaje kaipaa paikkausta. Pilotissa alueelle luodaan koulutuskokonaisuus, joka tukee kemian alan siirtymistä hiilineutraaliin kiertotalouteen. Oppiminen tapahtuu virtuaalisessa ympäristössä.

Koulutussisältö on suunnattu KIP-alueen henkilöstölle, prosessiteollisuuden opiskelijoille ja alan opettajille Kokkolan kampusalueella.

Kokkola Material Week kokosi hybriditapahtumana yhteensä yli kuusisataa osallistujaa. Seuraavaa, järjestyksessä jo kymmenettä tapahtumaviikkoa vietetään 14.–17. marraskuuta 2022.

Järjestäjien mukaan hybriditilaisuus oli niin onnistunut, että tapahtuma toteutetaan todennäköisesti jatkossakin sekä fyysisesti että verkossa.

Katja Pulkkinen

(Kuva Joni Autio/Biovalley Finland) Kokkola Material Weekin esityksiä seurattiin ehkä tavallistakin innostuneempina. Moni paikalle saapunut iloitsi tilaisuudesta päästä koronatauon ja etätapahtumien jälkeen näkemään kollegoita myös fyysisesti.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia