Koko Suomi meloo

”MINÄ KOSTAN sinulle koronavirus.”

Painokas kähinä kuului lastenhuoneesta, jossa tutun perheen ekaluokkalainen käsitteli vielä iltaunille peiteltynä pettymystään. Kauan odotettu lomamatka oli tyssännyt katkeraan esteeseen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi saman hiukan toisin Suomi toimii -kampanjan avauksessaan.

”Tämä pirulainen on voitettavissa. Me nujerramme sen.”

MITEN SINULLA menee?

Kun epänormaalista on tullut pikakelauksella uusi normaali, pintarupattelu on vaihtunut puheeseen epävarmuudesta, ikävästä ja toivosta.

Monet kaipaavat läheisiään eristysrajan takana. Minne mieli tahtoo, sinne jalat eivät saa mennä. Näenkö sinut vielä?

Uudessa arjessa on paljon sankareita: hoitajia, lääkäreitä, opettajia ja rehtoreita, bussikuskeja, kaupan kassoja, poliiseja, tutkijoita, yrittäjiä ja viranomaisia. Moneen venyviä vanhempia avokonttoreiksi muuttuneissa kodeissa.

Tuhansissa yrityksissä tasainen arki on muuttunut kamppailuksi eloonjäämisestä ja maa jalkojen alla huvipuiston seikkailutalon liikkuvaksi lattiaksi. Jos yrittää pysyä paikallaan, kaatuu.

Nyt jos koskaan on aika suosia suomalaista. Tuetaan yhdessä kotimaista yritystoimintaa ja työtä!

”MITEN TÄLLAISESTA voi selvitä?”, kysyin kokeneelta yrittäjältä.

Hän kertoi kanoottiretkestä, jolle oli vuosia aiemmin vienyt poikansa ja tämän ystävän. Kun virta vuolaantui kuohuvaksi koskeksi, toveri lamaantui ja nosti melan syliinsä.

”Huusin, että nyt pistät melan oikealle puolelle veteen ja melot niin lujaa kuin osaat. Muuta ei tarvitse tehdä – minä ohjaan. Niin siitä selvittiin.”

Kaikkialla näkyy nyt venekuntia, isompia ja pienempiä. Melojat pitävät sisukkaasti paikkansa. Kapteenit keskittävät voimansa ja taitonsa koskessa kiitävän kanootin ohjaamiseen.

Rannalla ei ole katsojia, kaikki kulkevat virran vietävinä. Jokaisella on sama päämäärä, selviytyä arvaamattomista kuohuista turvallisille vesille.

On varauduttava siihen, että tämä koskiseikkailu ei ole pikapyrähdys vaan maraton. Välillä tulee tyven ja hetki aikaa hengähtää, sitten mennään taas.

On luotettava siihen, että lopulta selviämme.

TOIVOA ON. Yhteinen uhka on saanut koko ihmiskunnan yhdistämään voimansa ennennäkemättömällä tavalla.

Toukokuun Kemia-lehti kertoo kilpajuoksusta virusta vastaan. Erikoisnumero on avattu vapaasti luettavaksi lehden nettisivuille.

Lehti nostaa esiin suomalaisia yrityksiä ja tutkijoita, jotka uurastavat etujoukoissa kehittämässä ja valmistamassa uusia testejä, rokotteita, lääkkeitä ja suojavarusteita.

Osaajien yhteistyöllä mahdollisuudet muuttuvat pikavauhtia tuloksiksi.

PIENI PÄÄTTÄVÄINEN tyttö kuivasi kyyneleensä ja nautti täysin siemauksin kotilomasta ja samoilusta perheen kanssa lähiluonnossa.

Aikanaan hän ehkä valitsee uran, joka vie myös hänet taisteluun ihmiskunnan näkymättömiä vihollisia vastaan.

Näytetään niille yhdessä.

Leena Joutsen
Kirjoittaja on Kemia-lehden päätoimittaja. Blogi on versioitu lehden toukokuun numeron pääkirjoituksesta.

 

Rohkaisua musiikista

Suomen suurimman virtuaalikuoron Finlandia-hymni ja Kaartin soittokunnan Veteraanin iltahuuto julkaistiin veteraanipäivänä 27.4.2020.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia