Koronakoirat paljastaneet jo kymmeniä tartuntoja

Helsinki-Vantaan lentoasemalla työskentelevät koronakoirat ovat löytäneet matkustajien joukosta jo useita kymmeniä viruksen kantajia.

”Mä joka päivä töitä teen. Joka ainoa päivä yhdeksi mä meen.”

Näin voisi mietiskellä konkarikoronakoira Kössi, joka aloitti matkustajanäytteiden nuuskimisen Helsinki-Vantaan lentokentällä syyskuun 2020 lopussa.

Todellisuudessa Kössi ei sentään työskentele ihan joka päivä vaan viettää viikonloput vapaata kotikoiran elämää. Myös loma-ajoista on työpaikan kanssa sovittu.

Joka tapauksessa espanjanvinttikoira Kössi ja sen kollegat, valkoinen paimenkoira E.T. ja labradorinnoutajat Kosti ja Rele ovat tähän mennessä haistelleet kentällä noin 7 000 näytettä.

Niiden joukosta ne ovat tehneet nelisenkymmentä positiivista ilmaisua.

Testin tulos kolmessa minuutissa

Koirien työpaikkana toimii lentokentän 2B-tuloaulan hajuasema.

Siellä on kolme asiakaspaikkaa, joista jokaisessa on oma näyteluukku, kuten terveysasemienkin laboratoriopisteissä.

Lennoilta saapuvat ihmiset pyyhkivät ohjeistuksen mukaisesti kainaloitaan ja niskaansa harsopyyhkeillä ja laittavat ne sitten purkkiin. Näyteluukusta purkki ohjataan koiran haisteltavaksi.

Testin analysoinnissa ei kauaa nokka tuhise: tulos on selvillä noin kolmessa minuutissa.

Kliinisen yksitoikkoista toiminta ei ole.

”Joskus näyteluukusta pistää esiin koiran nenä. Niitä kiinnostaa, minkälainen asiakas vuorossa oikein onkaan”, kertoo Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija, Nose Academy Oy:n projektisuunnittelija Soile Turunen.

Karvaiset analysaattorit ovat jo tottuneet julkkiselämään, loputtomiin rapsutuksiin ja valokuvaamiseen. Moni asiakas haluaa muiston poikkeuksellisista testaajista.

”Koirat ovat nykyään rutinoituneita poseeraajia ja sometähtiä. Sen verran diivoja niistä on tullut, että ne oikein odottavat fanilaumojaan”, Turunen naurahtaa.

Koirilla oma tapansa osoittaa näyte positiiviseksi

Turusen mukaan negatiivinen näyte ei aiheuta koirassa mitään reaktiota.

Jos koira sen sijaan vainuaa näytteestä koronaviruksen, jokainen reagoi tavallaan osoittaakseen, että nyt löytyi se, mitä etsitään.

”Kössi raapii etutassullaan purkin vieressä, E.T. työntää nenänsä purkkiin ja jähmettyy. Kosti ja Rele istahtavat purkin eteen”, tutkija kuvailee.

”Koiratestien” herkkyys todettiin koulutusvaiheessa sataprosenttiseksi. Koirat siis löysivät jokaisen radalle asetetun positiivisen näytteen.

Kuonojen tarkkuus ei ole aivan yhtä hyvä. Joskus koirat ilmoittavat positiiviseksi näytteitä, jotka pcr-testi osoittaa negatiivisiksi.

Hajukoirat nuuskuttelevat aktiivisesti noin tunnin kerrallaan. Sitten karvakorvat saavat parin tunnin tauon, jolloin ne pääsevät lenkille tuulettamaan hajunystyränsä ja lepäilemään taukotiloissa.

Jatkoa tiedossa huhtikuun loppuun

Lentokentän hajutestitutkimus on osa Helsingin yliopiston johtamaa laajaa covid-19-hanketta, jossa tutkitaan muun muassa uuden koronaviruksen aiheuttamaa taudinkuvaa, immuunivastetta, genetiikkaa ja patogeneesiä.

Koronakoirat työskentelevät ainakin huhtikuun loppuun saakka. Sen jälkeen tulevaisuuden suunnitelmat ovat auki.

”Jatko riippuu yleisestä koronatilanteesta, matkustusrajoituksista ja rahoituksesta.”

Anni Turpeinen

(Kuva Nose Academy Oy) Koronakoira E.T. odottamassa seuraavaa työtehtäväänsä.

Tekstiä korjattu 28.2.2021.

Aiheesta aiemmin:

Lisää koronakoiria – Kennelliitolta lahjoitus tutkimukselle


            

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia