Muovimateriaaleja valmistava Premix on tiettävästi ensimmäinen suomalaisyritys, joka on saanut rahoituksen tehtaan perustamiseen Yhdysvaltain puolustushallinnolta.
Leena Joutsen
Nurmijärven Rajamäellä toimiva Premix oy kuuluu niihin suomalaisyhtiöihin, joiden kasvun maailmaa ravisuttanut koronavirus siivitti vauhtiin.
”Pandemian alettua liikevaihtomme lähti globaalin kysynnän ansiosta hurjaan kasvuun”, yrityksen amerikkalaisen tytäryhtiön Premix Inc:n toimitusjohtaja Jari-Matti Mehto kuvailee.
Kasvupyrähdyksen taustalla on sähköä johtava pipetti, jonka raaka-aineina käytettäviä muoviseoksia Premix valmistaa.
Antti Kiikan perustama ja Kiikan suvun omistama perheyhtiö on kehittänyt 1980-luvulta lähtien eri sovelluksiin sähköä johtavia muovimateriaaleja, joissa se on tätä nykyä maailman markkinajohtaja.
Kun pikavauhtia kehitetyt koronatestit etenivät rutiinikäyttöön, pipettien kysyntä ampaisi pilviin.
Automatisoidussa massadiagnostiikassa pipetin kärkiosan on johdettava sähköä, jotta tulokset ovat huippuluotettavia herkissä analyyseissä.
”Olimme onnekkaasti investoineet lisäkapasiteettiin Suomessa juuri ennen pandemiaa. Pipettien valmistusteollisuuden tarvitsemasta sähköä johtavasta materiaalista tuli nopeasti osa globaalia huoltovarmuutta”, Mehto kertoo Dallasista Teamsin välityksellä.
”Vahvuutemme on, että hallitsemme omat erikoistuotealueemme yleistoimittajia paremmin.”
Oikorataa rapakon taakse
Mehto kuvailee yhden asian johtaneen toiseen, ja pian sana pienestä pohjoisesta yhtiöstä kiiri Atlantin toiselle puolelle arvovaltaisiin korviin.
”Meillä oli jo entuudestaan vientiä Yhdysvaltoihin asiakkaidemme kautta. USA:n terveysministeriö kuuli meistä ja kiinnostui.”
Pandemia oli paljastanut Yhdysvaltain haavoittuvuuden kriittisissä komponenteissa, jotka oli siihen asti hankittu Euroopasta ja Kiinasta.
Oli aika tehdä huoltovarmuuden korjausliike, jota USA:n puolustusministeriö ryhtyi johtamaan.
Premixin toimitusjohtaja Hanna Ristola – Antti Kiikan tytär ja 1.1.2025 lähtien yhtiön hallituksen puheenjohtaja – tiimeineen sai kutsun neuvotteluihin, joiden tavoite oli alusta pitäen kirkas.
Yhtiö perustaisi muovimateriaalitehtaan Yhdysvaltoihin, mitä pikemmin sen parempi.
Jari-Matti Mehto vaihtoi hattunsa Premixin tuotekehitysjohtajasta USA:n-liiketoimintojen johtajaksi.
”Saimme vinkin hakea tehtaan perustamiseen rahoitustukea Yhdysvaltain hallinnolta. Pääsimme tutustumaan USA:n puolustushallinnon protokolliin ja neuvotteleman ilmavoimien kanssa.”
Tukea haettiin ja saatiin lähes 80 miljoonaa dollaria, joka riitti kattamaan noin 50 miljoonan dollarin tehdasinvestoinnin sekä projektin suunnitteluun, johtamiseen ja hallinnointiin liittyvät muut kulut.
”Tietääksemme olemme ensimmäinen suomalaisyritys, joka on saanut tällaisen rahoituksen.”
Toistakymmentä työntekijää pyörittää koko tehdasta
Rahoituspäätöstä edelsi prosessi, jonka aikana projekti- ja investointisuunnitelmissa edettiin vaihe vaiheelta syvemmälle. Tehtaan sijoituspaikaksi valikoitui Dallas Gastonin piirikunnassa Pohjois-Carolinassa.
”Pääkumppanimme oli suunnitteluvaiheessa AFRY Suomessa ja prosessin edetessä USA:ssa”, Mehto kertoo.
”Vuoden kestäneen prosessin päätteeksi puolustushallinto tuli tulokseen, että pystymme parantamaan maan huoltovarmuutta. Se sinetöi päätöksen.”
Jari-Matti Mehto sai nimityksen Premix Inc:n toimitusjohtajaksi tammikuussa 2022 ja muutti seuraavana kesänä puolisonsa ja nuoremman lapsensa kanssa Espoosta Charlotten kaupunkiin.
”Tärkeimmät toimittajat oli tuolloin jo valittu. Aloitin palkkaamalla avainhenkilöitä, ja nyt meillä on koossa 13 hengen operatiivinen tiimi.”
”Pestaamme vielä kolme tai neljä ennen kuin tuotanto alkaa. Lisäksi tarvitaan työntekijöitä myyntiin ja liiketoiminnan kehittämiseen.”
Mehto kuvailee projektin edenneen mallikkaasti ja jopa etuajassa.
”Ensimmäiset lapionpistot tehdasalueelle tehtiin maaliskuussa 2023, ja toukokuussa 2024 vietimme toimiston ja tehdasrakennuksen avajaisia.”
Tuotantoprosessin asennukset saatiin valmiiksi ennen joulua, ja parhaillaan ovat käynnissä 2–3 kuukautta kestävät testaus- ja käynnistysoperaatiot.
”Tavoitteemme on, että kaikki on testattuna ja valmiina starttiin maaliskuussa, jolloin ensimmäiset toimitukset asiakkaille lähtevät huhti–toukokuussa”, Mehto kertoo intoa äänessään.
”Onhan tämä nuoruudenhaaveeni ja urani huippukohtia, että pääsee rakentamaan oman kemiantehtaan”, diplomi-insinööri hehkuttaa.
”Syvennyin aikoinaan Teknillisessä korkeakoulussa tehdassuunnitteluun ja polymeeriteknologiaan. Olen tehnyt paljon yleisjohtajan töitä, ja nyt oli kiva palata siihen, mihin on kouluttautunut.”
Tuomisina repullinen uutta tietoa ja osaamista
Uuden tehtaan vuosikapasiteetti on 20 000 tonnia sähköä johtavia polyeteeni- ja polypropeenipohjaisia materiaaleja. Se riittää yli 200 miljoonaan koronatestiin kuukaudessa.
Kolmen vuoden komennus Pohjois-Carolinassa päättyy sovitusti kesäkuussa 2025, jolloin Jari-Matti Mehto palaa Suomeen emoyhtiön palvelukseen.
Matkarepussaan hän tuo ainutlaatuisen kokemuksen lisäksi uutta tietoa ja osaamista, josta yhtiö saa jatkossakin hyötyä.
”Olemme esimerkiksi automatisoineet pitkälle uuden tehtaamme. Meillä on ollut koko prosessille yksi päätoimittaja, jolta olemme saaneet tarvittavat laitteet, analytiikan ja prosessiautomaation.”
Pelkkää amerikkalaista unelmaa keikkatyöläisen elämä rapakon takana ei sentään ole ollut. Oma perhe on elänyt kahdessa maassa, ja siksi Mehto odottaa jo hyvillä mielin paluuta kotiin.
Byrokratian paljoutta Mehto ei osannut odottaa.
”Luullaan, että USA on yrittäjän kultamaa, mutta ei se ihan niin ole. On joka lähtöön lomakkeita, pitkiä sopimuksia ja rakenteellista epäluottamusta. Juristeilla on iso valta.”
Hiukan huvittava yllätys oli, että shekit ovat edelleen käytössä ”kuin 1970-luvun Suomessa”.
Mehto kertoo tuoneensa uuteen asemapaikkaansa ripauksen suomalaista työkulttuuria.
”Amerikkalainen johtamistyyli on suomalaiseen verrattuna hierarkkista. Itse olen hoitanut asioita mutkattomammin rekrytointitilaisuuksista lähtien. Uskon, että siitä jää positiivinen jälki.”
Potentiaalia puolustusteollisuudessa
Premixin tavoitteena on Jari-Matti Mehdon mukaan laajentua USA:ssa entistä enemmän muihin sovelluksiin, joissa tarvitaan sähköä johtavia muoveja.
”Aika hyvältä näyttää sillä saralla.”
Yhtiön tuotteilla on diagnostiikan ja terveydenhuollon lisäksi käyttöä esimerkiksi elektroniikan pakkauksissa, staattista suojausta vaativissa räjähdysvaarallisissa tiloissa, autoteollisuudessa ja muissa teollisissa sovelluksissa.
Mehto uskoo, että tulevaisuudessa potentiaalia voi löytyä myös puolustusteollisuudesta.
”Suomessa ei vielä täysin ymmärretä, kuinka paljon tarpeita siinä klusterissa on. Nyt kun olemme liittyneet Natoon, yritykset ovat alkaneet herätä.”
Suora kontakti on valmiina myös USA:n ilmavoimiin – voisiko sieltä löytyä kiinnostusta?
”Se ala on hyvin hiljaa applikaatioistaan”, Mehto väistää spekulaatiot.
Perheyhtiö Premix
- Perustettu 1980, jolloin Antti Kiikka osti isänsä Osmo Kiikan perustamalta Teknos oy:ltä muovien väritiivisteliiketoiminnan.
- Globaali markkinajohtaja sähköä johtavien muovimateriaalien valmistajana.
- Vuoden 2024 liikevaihto 42,3 miljoonaa euroa, josta viennin osuus 94 prosenttia.
- Tuotantoa Nurmijärven Rajamäellä ja keväästä 2025 lähtien Dallasissa USA:ssa.
- Konsernin tuotantokapasiteetti reilut 70 000 tonnia vuodessa.
- Vientiä yli 40 maahan, tärkeimpinä Saksa, Ranska, Italia, USA, Kiina ja Pohjoismaat.
- Työllistää noin sata työntekijää Suomessa, toistakymmentä USA:ssa ja muutamia myyntiyhtiössä Kiinan Shanghaissa.
- Antti Kiikan tytär Hanna Ristola toimi yhtiön toimitusjohtajana 2011–2024 ja siirtyi yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi 1.1.2025.
- Toimitusjohtajana aloitti 1.1.2025 Jaakko Aho, joka siirtyi tehtävään Premixin myyntijohtajan tehtävästä.
- Antti Kiikan poika Tuomas Kiikka vastaa yhtiössä uuden liiketoiminnan kehittämisestä.
- Antti Kiikka jatkaa työtään Premixin hallituksessa.
Jari-Matti Mehto
- Syntynyt 1963 Rautalammilla.
- Ylioppilas 1982, Koivukylän lukio.
- Diplomi-insinööri (kemian tekniikka) 1989, Teknillinen korkeakoulu.
- Aiemmat työnantajat: Neste Chemicals ja Neste Resins 1989–2001, Dynea oy 2001–2005, CTT Cancer Targeting Technologies oy 2005–2007, Haanpää Group 2007–2011, BT Wood 2012–2013, Metropolia 2014–2015.
- Premix oy:ssä eri tehtävissä vuodesta 2015, tuotekehitysjohtajaksi 2020.
- Premix Inc:n liiketoimintajohtajaksi 2021, toimitusjohtajaksi 2022.
- Asuu Charlottessa Pohjois-Carolinassa, vakituinen koti Espoossa.
- Perheessä puoliso, tytär ja poika.
- Harrastaa golfia, kitaransoittoa ja kokkausta.
Lue myös:
Muoviyhtiö Premixille tehdas Yhdysvaltoihin – turvaa koronatestauksen tarpeita
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!