Kuopiolaisen FinVectorin geenilääketehdas etenee – Atlantin takana odottavat jättimarkkinat

Pohjoismaiden investointipankki NIB on myöntänyt FinVectorille 45 miljoonan euron lainan. Rahoitus käytetään Kuopioon nousevan lääketehtaan rakentamiseen.

Viruspohjaisia geenihoitolääkkeitä valmistava tehdas on parhaillaan rakenteilla Kuopion Savilahteen lähelle FinVectorin nykyisiä toimitiloja. Uuden tuotantoyksikön on määrä aloittaa toimintansa vuonna 2024.

Nelikerroksisen, pinta-alaltaan 25 000 neliömetrin lääketehtaan rakennussuunnitelmassa on jo varauduttu kapasiteetin myöhempään kasvattamiseen, sillä tehtaan tuotteille odotetaan jo ennakkoon suurta kysyntää.

Alallaan maailman johtavan biolääkeyrityksen FinVectorin päätuote on sen kehittämä täsmälääke pinnalliseen virtsarakon syöpään. Uutuus on lajissaan maailman ensimmäinen.

Lääkkeen ansiosta potilas välttyy virtsarakon poistoleikkaukselta.

Suomalaisvalmiste sai Yhdysvaltain lääkeviranomaisen FDA:n hyväksynnän eli käyttöluvan joulukuussa 2022. Keväällä 2023 FDA hyväksyi myös yhtiön kaupalliseen mittaan skaalaaman tuotantoprosessin.

”Täsmälääke yhä useammalle sitä tarvitsevalle”

”Pohjoismaiden investointipankin myöntämä rahoitus uuden, modernin lääketehtaamme rakentamiseen Kuopiossa on FinVectorille tärkeä”, sanoo yhtiön toimitusjohtajana huhtikuusta 2023 työskennellyt Matthias Krieger tiedotteessa.

”Virtsarakon syöpä on yleisimpiä syöpiä Yhdysvalloissa, ja kasvavan tuotantokapasiteetin myötä FinVector voi tarjota täsmälääkkeen yhä useammalle sitä tarvitsevalle potilaalle.”

Tänä vuonna 30 vuotta täyttävän FinVectorin perusti tunnettu lääketutkija, nykyinen Itä-Suomen yliopiston akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala, joka kuuluu muun muassa nenään suihkutettavan suomalaisen koronarokotteen kehittäjiin.

“Adenoviruspohjaiset geeniterapialääkkeet voivat tarjota erittäin tehokkaita hoitoja sairauksiin, joihin ei vielä ole hoitoja”, Ylä-Herttuala korostaa uutuuden merkitystä.

Kasvun tiellä eteenpäin

FinVector kuuluu nykyisin kansainväliseen Ferring Ventures -konserniin mutta tekee yhä tiivistä yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston, Kuopion geeni- ja soluterapiakeskuksen KCT:n ja Kuopion yliopistollisen sairaalan kanssa.

Kuopiolaisyritys työllistää tätä nykyä 380 henkeä, mutta tehdasinvestoinnin myötä henkilöstömäärän odotetaan lähivuosina kasvavan noin viiteensataan.

NIB on Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteinen rahoituslaitos, joka rahoittaa sekä yksityisiä että julkisia investointihankkeita.

Päivi Ikonen

(Kuva FinVector) FinVectorin kehittämä, laatuaan maailman ensimmäinen täsmälääke tarjoaa potilaille uuden, kajoamattoman vaihtoehdon virtsarakon poistoleikkaukselle.

Aiheesta aiemmin:

FinVectorin viruspohjainen geenilääke otti ison askeleen USA:ssa


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia