Lamor ja Resiclo rakentavat muovin kemiallisen kierrätyslaitoksen Porvooseen

Öljyntorjuntayhtiö Lamor ja kiertotalousyritys Resiclo rakentavat muovijätteen kemiallisen kierrätyslaitoksen Porvoon Kilpilahteen.

Laitoksesta vastaa kumppanusten yhdessä perustama ja puoliksi omistama Resiclo Kilpilahti Oy.

Muovinkierrätyslaitoksesta tulee luokassaan Suomen ensimmäinen. Ensi vaiheen vuotuinen käsittelykapasiteetti on noin 10 000 tonnia.

Resiclo Kilpilahden tavoitteena on, että Suomessa on vuoden 2026 loppuun mennessä kapasiteettia jo 40 000 muovitonnin kemialliseen kierrättämiseen.

Yhteisyritys pyrkii aloittamaan laitoksen rakennustyöt vuoden 2022 toisella vuosipuoliskolla. Laitoksen on määrä startata vuoden 2023 aikana.

Laitos tuottaa jätemuovista uusioraaka-ainetta, jota voidaan käyttää petrokemian teollisuudessa kierrätysmuovin valmistamiseen tai toimittaa jatkojalostukseen siihen soveltuville jalostamoille.

Lamorin ensi askel muovinkierrätykseen

Business Finland valitsi Lamorin muovijätteen puhdistamiseen liittyvät pilottiprojektit yhdeksi kasvumoottorikilpailun voittajista joulukuussa 2020.

Kasvumoottorikilpailun tukeman kokonaishankkeen tavoitteena on luoda vuoteen 2030 mennessä miljardin euron yritysekosysteemi ratkaisemaan muovisaasteen aiheuttamaa ongelmaa.

”Tämä investointi on Lamorille ensimmäinen merkittävä askel muovin kierrätysliiketoiminnassa, jossa kohdemarkkinan suuruus on kymmenissä miljardeissa euroissa”, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Mika Pirneskoski tiedotteessa.

”Sijaintina Porvoon Kilpilahti on erinomainen niin raaka-ainevirtojen kuin lopputuotteen logistiikan näkökulmastakin.”

Kilpilahden teollisuusalueen suuryrityksiä ovat Borealis Polymers ja Neste, joka myös satsaa intensiivisesti muovin kemiallisen kierrätyksen kehittämiseen.

Lamor on johtava öljynkeräyksessä ja veden puhdistuksessa käytettävien laitteiden sekä öljyntorjuntaan ja öljyvahinkoihin liittyvien puhdistus- ja käsittelypalveluiden tuottaja.

Laitoksia suunnitteilla myös muualle Eurooppaan

Resiclo on startup-vaiheen kiertotalousyhtiö, joka on kehittänyt jätemuovin kemiallisen kierrätyksen hankkeita vuodesta 2018 lähtien.

”Yhteistyö Lamorin kanssa tuntuu tässä vaiheessa luontevalta, sillä tarvitsemme kasvupolullamme vahvan teollisen kumppanin”, sanoo yrityksen hallituksen puheenjohtaja Juha Pinomaa.

”Kilpilahden laitoksen on tarkoitus toimia mallilaitoksena tuleville hankkeillemme. Resiclon tarkoituksena on rakentaa useita kemiallisen kierrätyksen laitoksia Eurooppaan tulevien vuosien aikana.”

Resiclo Kilpilahti Oy:n hankkeen ensimmäiselle vaiheelle on myönnetty ympäristölupa koetoimintaa varten. Varsinaista ympäristölupaa yhtiö hakee vuoden 2022 aikana.

Kilpilahden hankkeen tontista on aiesopimus, ja rakennuslupaprosessi on käynnistetty.

(Kuva Adobe Stock) Muovijätteen kemiallisessa kierrätyksessä muovi hajotetaan takaisin lähtöaineikseen, joita voidaan hyödyntää uusien tuotteiden valmistuksessa.

Lue myös:

Ratkaiseeko kemiallinen kierrätys muovien megaongelman?

Konsulttiselvitys: Muovin kemiallinen kierrätys on kannattava bisnes

Muovin kemiallinen kierrätys on kestävä vaihtoehto


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia