Koronapandemian vuoksi maaliskuussa 2020 julistettu poikkeustila vähensi merkittävästi lasten hengitystieinfektioita ja korvatulehduksia.
Lasten päivystyskäynnit putosivat kolmasosaan aiemmasta. Sairaalalähetteitä lapsipotilaille tehtiin puolet vähemmän kuin ennen poikkeustilaa.
Tämä selviää Mikkelin keskussairaalan, Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) ja THL:n tutkimuksesta.
Kontaktien rajoittaminen puri
Tautitapausten määrän huomattava lasku on seurausta eristäytymisestä ja fyysisen etäisyyden pitämisestä.
”Tuloksemme osoittavat, kuinka ratkaisevasti sosiaalisten kontaktien vähentäminen vaikuttaa lasten infektiosairastuvuuteen, päivystyskäynteihin ja sairaalahoitoihin”, sanoo professori Marjo Renko Itä-Suomen yliopistosta.
Rengon mukaan on totuttu siihen, että lapset sairastavat lähes jatkuvasti hengitystieinfektioita, joista tavallisimpia ovat keuhkoputkentulehdukset ja välikorvatulehdukset.
Erityisesti alle yksivuotiaat joutuvat herkästi sairaalahoitoon RS-viruksen tai influenssan vuoksi.
Koskee kaikenikäisiä lapsia
Tutkimuksessa selvitettiin lasten päivystyskäynnit Mikkelin keskussairaalan monitoimijapäivystyksessä ja KYS:n lastentautien päivystyksessä.
Tutkimusaika oli neljä viikkoa ennen poikkeustilan julistamista ja neljä viikkoa sen jälkeen.
Lisäksi valtakunnallisesta tartuntatautirekisteristä haettiin RS- ja influenssavirusinfektioiden määrä koko Suomessa epidemiakaudella 2019–2020 ja vertailuksi luvut vuodesta 2015.
Parhaiten poikkeustilan tuoma muutos näkyi lasten alahengitystieinfektioissa eli keuhkoputkentulehduksissa ja keuhkokuumeissa. Niiden määrä kutistui viidesosaan.
Vähentyminen näkyi selvästi myös ylähengitystieinfektioissa ja korvatulehduksissa.
Ilmiö oli samanlainen molemmissa sairaaloissa ja kaikenikäisillä lapsilla.
Tutkimus on julkaistu Pediatric Infectious Diseases Journal -lehdessä.