Lehtistipendejä opiskelijoille – kemian monipuolisuus sytytti Jenna Vainikan

Yli 140 kemian alan opiskelijaa sai tänä keväänä stipendinä Kemia-lehden vuosikerran. Yksi uusista stipendiaateista on Jenna Vainikka, joka tutustui lehteen ensimmäisen kerran jo lukiossa.

”Sain lehden numeron opettajaltani ylioppilaskirjoitusten aikaan ja kiinnostuin siitä heti”, Jenna Vainikka hymyilee.

”Löysin jo ensimmäisestä lehdestä mielenkiintoisia tarinoita kemian alalla työskentelevistä ihmisistä.”

Vainikka valmistui Lappeenrannan Lyseon lukiosta keväällä 2020 ja pääsi seuraavana syksynä opiskelemaan kemiaa Itä-Suomen yliopistoon.

”Kemian opetus meidän lukiossamme oli tosi innostavaa. Tieteenalan monipuolisuus sytytti ja herätti halun hakeutua opiskelemaan sitä myös koulun jälkeen”, Vainikka kertoo.

Jenna Vainikan mielestä luonnontieteiden opiskelu avartaa käsitystä maailmasta.

”Kemiaa on kaikkialla elämässä ja yhteiskunnassa. Sen osaaminen auttaa ymmärtämään maailmaa paremmin.”

Kemia-lehden vuosikertoja jaettiin alan opiskelijoille nyt neljännen kerran. Valtaosa stipendin saaneista opiskelee kemiaa tai kemiantekniikkaa ammattikorkeakouluissa.

”Tervetuloa ratkaisemaan globaaleja haasteita”

Stipendien jakaminen ei onnistuisi ilman hankkeen tukijoita. Tämän vuoden opiskelijakummeina toimivat SGS Finland ja Origin by Ocean.

Tarkastus-, testaus-, verifiointi- ja sertifiointipalveluja tarjoava SGS Finland osallistuu stipendien lahjoitukseen jo kolmannen kerran. Liiketoimintajohtaja Outi Salosen mukaan kemian opinnot tarjoavat erinomaiset lähtökohdat työelämään.

”Kemiaa opiskellessa oppii esimerkiksi tarkkuutta, tunnollisuutta ja lähteiden etsimistä kirjallisuudesta. Olen oman urani aikana huomannut, että monessa työssä vähintään sivutaan kemiaa”, Salonen kertoo.

Hän muistuttaa myös, että kemistin koulutuksella voi päätyä hyvin monenlaisille urapoluille.

”Kemiasta tutkintonsa suorittaneet voivat toimia esimerkiksi spesifin analytiikan parissa, laadunvarmistuksessa, myynnissä tai esimiestehtävissä.”

Levänjalostusteknologiaan erikoistunut startup-yritys Origin by Ocean lähti ensikertalaisena mukaan Kemia-lehden kumppaniksi.

Yrityksen operatiivinen johtaja Heikki Heiskanen innostui hankkeesta heti ideasta kuultuaan. Hän uskoo, että kemian osaajilla on vastaisuudessa entistä kovempi kysyntä.

”Kemianteollisuus toivottaa tulevat ammattilaiset tervetulleiksi mukaan ratkaisemaan globaaleja haasteita. Kemistejä tarvitaan uusiutuvien raaka-aineiden käytössä ja kestävän tulevaisuuden rakentamisessa.”

Heiskanen toivoo, että Origin by Ocean voi omalta osaltaan avittaa nuoria työelämään.

”Haluamme yhtiönä luoda uutta ja sitä kautta mahdollistaa opiskelijoille sisäänpääsyn alalle. Uudet osaajat ovat kehityksen avainroolissa.”

”Pysy avoimena vaihtoehdoille”

Jenna Vainikan suunnitelmissa on saada maisterintutkinto valmiiksi tavoiteajassa vuonna 2025. Sen jälkeen on vuorossa työnhaku.

Tulevaisuuttaan työelämässä hän on jo miettinyt.

”Ideaalinen työpaikka olisi sellainen, jossa pääsee jatkuvasti oppimaan uutta. Toivon, että työ tarjoaisi haasteita ja mahdollistaisi uusien ajatusten ja ideoiden synnyn”, hän kuvailee.

Opiskelijan mieltä kiehtoo tällä hetkellä etenkin orgaaninen kemia.

”Mutta alan opiskeleminen on kyllä ollut kaikilta osin todella mielenkiintoista”, Vainikka sanoo.

SGS Finlandin Outi Salosen mielestä on hyvä idea pysyä ainakin vielä opiskeluvaiheessa avoimena kaikille vaihtoehdoille.

“Vaikka on hienoa löytää omat kiinnostuksen kohteensa, kannattaa silti pitää silmät ja korvat avoinna ympäröivään maailmaan, jotta ei sulje pois mitään alan tarjoamia mahdollisuuksia”, liiketoimintajohtaja sanoo.

”Nuorten into tarttuu koko työyhteisöön”

Molemmat stipendikummiyritykset tarjoavat kemian opiskelijoille vuosittain kymmeniä harjoittelijapaikkoja.

Origin by Oceanin Heikki Heiskanen näkee, että opiskelijoilla on nuorelle yritykselle paljon annettavaa.

”Kyllä sen on huomannut, että heillä on aito halu oppia uutta. He myös tuovat työyhteisöön intoa, joka tarttuu kaikkiin”, hän kertoo.

Juuri innokkuus vie yleensä eteenpäin silloin, kun pitkää kokemusta ei vielä ole kertynyt.

”Siinä vaiheessa on tärkeää, että tarttuu kaikenlaisiin tehtäviin. Kaikki työt vievät jollakin tavoin eteenpäin omalla urapolulla”, Outi Salonen muistuttaa.

Heiskanen kannustaa uravalintojaan pohtivia opiskelijoita tarkastelemaan myös omaa arvopohjaansa.

”Ammatillisen osaamisen lisäksi on hyvä kasvattaa itsetuntemusta ja pohtia, millaisten arvojen eteen haluaa tehdä töitä. Kannustan nuoria rohkeasti hakeutumaan yrityksiin, joiden kanssa jakaa samanlaisen arvomaailman.”

Meri Hellsten

(Kuva) Innokas partiolainen odottaa tulevalta kesältä etenkin retkeilemään pääsemistä. ”Kesäsuunnitelmiini kuuluu myös opiskelu”, Jenna Vainikka kertoo.

Aiheesta aiemmin:

”Kemiantekniikka kolahti” – 200 opiskelijalle Kemian vuosikerta

Opiskelijat ilahtuivat Kemian lehtistipendeistä

Lehtistipendejä kemian opiskelijoille


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 66 euroa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 44 euroa.
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 18 euroa.
  • Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia