Markku Leskelästä Suomalaisten Kemistien Seuran kunniapuheenjohtaja

Emeritusprofessori Markku Leskelä palkittiin Suomalaisten Kemistien Seuran (SKS) 100-vuotisjuhlakokouksessa 26. huhtikuuta seuran arvokkaimmalla kunnianosoituksella, kunniapuheenjohtajuudella.

Suomalaisten Kemistien Seuralla voi olla kerrallaan vain yksi kunniapuheenjohtaja, ja hänen tulee olla seuran toimintapiiriin kuuluvilla aloilla erityisen ansioitunut kunniajäsen.

SKS:lla on ollut satavuotisen historiansa aikana vasta neljä aiempaa kunniapuheenjohtajaa, kaikki suomalaisen kemian huippunimiä: Gustaf Komppa vuodesta 1928 kuolemaansa vuonna 1949 asti, Niilo J. Toivonen (1957–1961), Artturi I. Virtanen (1964–1973) ja Osmo Mäkitie (1989–1991).

”Markku Leskelän ansioita ja työtä seuran ja suomalaisen kemian hyväksi on mahdoton kuvata lyhyesti”, sanoo juhlakokousta johtanut seuran puheenjohtaja Pekka Joensuu.

”Mittavan tieteellisen uransa ja kaikkien kiireidensä keskellä Markulta on aina riittänyt aikaa ja tarmoa yhteiseen toimintaan.”

Leskelä on osallistunut vuosikymmeniä monipuolisesti tieteelliseen yhdistystoimintaan ja edustanut kemistejä myös kansainvälisissä organisaatioissa. Ensimmäisen kerran hän tarttui Suomalaisten Kemistien Seuran puheenjohtajan nuijaan vuonna 1994, seuran 75-vuotisjuhlavuotena.

Hän on toiminut muun muassa Tiedeakatemiassa, Teknillisten Tieteiden Akatemiassa, Tiedeseurassa, Kemian Päivien Säätiössä ja Kemia-lehden omistavan Kemian Kustannus Oy:n hallituksessa.

Atomikerroskasvatuksen pioneeri

Markku Leskelän (s. 1950) tutkimustyö kattaa kemiaa laajalta alueelta. Hänet tunnetaan etenkin atomikerroskasvatuksen pioneerina ja nanomateriaalien tutkimuksistaan.

Leskelä on toiminut Suomen Akatemian huippuyksiköissä, työskennellyt akatemiaprofessorina ja ollut vierailevana professorina kansainvälisissä huippuyliopistoissa.

Leskelä on palkittu aiemmin muun muassa Magnus Ehrnroothin Säätiön palkinnolla vuonna 2002, A. I. Virtanen -palkinnolla 2011, American Vacuum Societyn ALD-palkinnolla 2012 ja Tiedeakatemian kunniapalkinnolla 2014.

Suomalaisten Kemistien Seuran kunniajäsen Markku Leskelästä tuli vuonna 2014.

Leena Joutsen

(Kuva Riitta-Leena Inki) Kuin kaksi Markkua. Emeritusprofessorina työtään jatkava Markku Leskelä kertoi maaliskuisessa jäähyväisluennossaan 50-vuotisesta urastaan kemian tutkimuksessa. Muotokuvan on kuvannut Veikko Somerpuro.

 

 

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia