Ihosyöpälääkkeenä käytettävä vemurafenibi tehoaa erittäin hyvin myös enterovirukseen, kertoo Jyväskylän yliopiston tuore tutkimus.
Molekyyli voisi tutkijoiden mukaan olla tulevaisuuden hoitokeino enterovirusten aiheuttamiin vaarallisiin infektioihin, kuten aivo- ja aivokalvontulehduksiin sekä sydän- ja haimatulehduksiin.
Vemurafenibimolekyyli (WO2020070390A1) on raf-kinaasin estäjä, jonka Yhdysvaltain lääkevirasto FDA on hyväksynyt tiettyyn braf-mutaatioon liittyvän melanooman lääkehoidoksi.
Enterovirukset ovat yleisiä viruksia, jotka aiheuttavat myös lieviä infektioita, etenkin lapsilla. Lisäksi ne edistävät kroonisten sairauksien puhkeamista.
Enteroviruksia vastaan ei vielä ole viruslääkkeitä.
Professori Varpu Marjomäen johtaman tutkimuksen tulokset julkaisi Microbiology Spectrum.
Taltutti sekä akuutin että kroonisen tulehduksen
Vemuranefenibi tepsi jyväskyläläisryhmän tekemissä eläinkokeissa enteroviruksia vastaan hyvin.
Virusten määrä hiirten sydämessä ja haimassa väheni lääkemolekyylin ansiosta huomattavasti.
”Sydän ja haima ovat tyypillisiä kohteita enterovirusinfektioissa”, Varpu Marjomäki kertoo tiedotteessa.
Lääke voisi hänen mukaansa toimia myös ihmisillä, jos sitä annosteltaisiin elimistöön akuutin infektion aikana muutamien päivien ajan.
Lisäksi vemurafenibi antaa lupauksia myös kroonisten infektioiden taltuttajana, sillä tutkijat havaitsivat molekyylin pysäyttävän solujen matala-asteisen eli hiljaisen tulehduksen.
Eri mekanismi kuin syövänhoidossa
Kun tutkimusryhmä selvitti vemurafenibin toimintamekanismia, kävi ilmi, että mekanismi on virustulehduksissa erilainen kuin syövän torjunnassa.
Infektion kohdalla molekyylin teho ei perustu braf-kinaasin vaan fosfatidyylikinaasi 4B-tyypin toiminnan estämiseen. Tulehduksessa vemurafenibi siis torppaa viruksen monistumiselle tärkeän lipidin synteesin.
Mekanismiin liittyy todennäköisesti myös viruksen oman 3A-proteiinin toiminta, sillä tietty mutaatio proteiinissa heikensi molekyylin tehoa.
Vaarattomien virustulehdusten hoitoon vemurafenibiä ei tutkijoiden mukaan kannata hyödyntää, sillä syöpälääkkeeksi hyväksytylle aineelle on hyväksytty myös tavallista enemmän haittavaikutuksia.
(Kuva Jyväskylän yliopisto) Varpu Marjomäki on tehnyt enteroviruksiin liittyvää tutkimusta jo reilut kaksikymmentä vuotta.
Lue myös:
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.