Melatoniini voi torjua koronatautia ja tehostaa rokotteen vaikutusta

Melatoniini vähentää uuden koronaviruksen sars-cov2:n tartuttavuutta ja auttaa ihmisen immuunijärjestelmää taistelemaan covid-19-tautia vastaan.

Näin kertoo kansainvälinen tutkimus, jota johti Madridin Complutence-yliopisto.

Tutkimuksen mukaan melatoniini myös lievittää oireita koronatautiin sairastuneilla ja nopeuttaa heidän paranemistaan merkittävästi.

Melatoniini näyttää myös lisäävän kaikkien koronarokotteiden tehokkuutta ja vähentävän niiden sivuvaikutuksia, tutkijat sanovat.

Melatoniini on elimistön käpyrauhasen luontaisesti tuottama pimeähormoni, joka pitää yllä ihmisen vuorokausirytmiä ja auttaa unen tuloa iltaisin. Melatoniinia käytetään myös lääkkeenä nukahtamisvaikeuksiin ja unettomuuteen.

Vahvistaa aiempaa tutkimustietoa

Tuoreet tulokset vahvistavat aiempaa tutkimustietoa, jonka mukaan melatoniini voi olla avuksi sekä koronan ehkäisyssä että sen hoidossa.

Yhdysvaltalainen tutkimuskeskus ja -sairaala Cleveland Clinic osoitti omassa tutkimuksessaan, että melatoniinin käyttäminen pudottaa koronatautiin sairastumisen riskiä liki 30 prosenttia.

Lisäksi melatoniinilla hoidetut koronapotilaat toipuivat paremmin kuin ne, joiden hoidossa ei käytetty hormonia.

Saman havainnon teki yhdysvaltalainen Columbian yliopisto, jonka tutkijat selvittivät melatoniinin hyötyjä koronan vakavinta muotoa sairastaneilla tehohoitopotilailla. Tutkimuksen mukaan melatoniini paransi hengityskoneeseen päätyneiden mahdollisuuksia jäädä henkiin.

Myös Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin koronataudin yhtenä hoitona kokeiltiin melatoniinia. Trump sairasti taudin syksyllä 2020 ja oli jonkin aikaa sairaalapotilaana.

Päivi Ikonen

Kuva Adobe Stock


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia