Metsä suojaa eläimiä ilmaston lämmetessä

Kun maapallo lämpenee, eläimet ja kasvit saavat suojaa metsältä, joka toimii muutosten puskurina. Puiden latvat eristävät kuumuudelta, ja toisaalta ne myös pitävät pakkasta loitolla.

Metsän suotuisat vaikutukset paljastuvat laajasta kansainvälisestä tutkimuksesta, jossa oli mukana professori Miska Luoto Helsingin yliopiston BioGeoClimate Modelling Lab -ryhmästä.

Nature Ecology and Evolution -lehdessä julkaistu tutkimus toteutettiin viidellä mantereella tropiikin sademetsistä pohjoisiin havumetsiin.

Tutkimuksessa osoitettiin ensi kertaa, että ilmaston lämmetessä myös lehvästön puskurointikyky nousee. Maksimilämpötilojen nousu metsissä on siten luultua hitaampaa.

Tutkimuksen mukaan päivän ylin lämpötila metsässä on keskimäärin neljä astetta matalampi kuin läheisillä puuttomilla alueilla. Tropiikissa metsän keskellä on kuumina kesäpäivinä liki kymmenen astetta viileämpää kuin muualla.

Vastaavasti talvella ja yöllä metsässä on keskimäärin asteen verran lämpimämpää kuin avoimessa ympäristössä.

”Metsät pitää säilyttää”

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat selvästi, että metsät pitää säilyttää ja metsittämistä lisätä, kun planeetta lämpenee. Metsien merkitys ilmastonmuutoksen hillitsijänä on erityisen suurta esimerkiksi voimakkaasti hakatuilla Amazonin ja Indonesian sademetsäalueilla.

Metsän eristävä vaikutus on pidettävä mielessä myös silloin, kun ennustetaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia biodiversiteettiin eli luonnon monimuotoisuuteen.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia