Mikrosiirre on lupaava hoito sydänvaurion parantamiseen

Uusi mikrosiirrehoito on lupaava keino parantaa sydäninfarktin aiheuttamia vaurioita. Asia käy ilmi Helsingin yliopiston ja pekingiläisen FuWai-sairaalan tutkimuksesta.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Heart and Lung Transplantation.

Mikrosiirrehoidossa sydämen eteiskorvakkeesta otetaan pieni kudospala. Tämä tapahtuu sydänkirurgian aikana esimerkiksi silloin, kun potilas liitetään sydän-keuhkokoneeseen.

Sen jälkeen kudospala pilkotaan mikrosiirteiksi, jotka asetetaan sydämen arpikudoksen päälle hoitamaan sydänlihasta.

Voitaisiin tehdä ohitusleikkauksen yhteydessä

Tutkijat arvioivat hoidon tehoa mittaamalla sydämen toimintaa ultraäänellä. He tekivät myös histomorfometrisiä analyyseja ja hyödynsivät lisäksi proteomiikkaa ja bioinformatiikkaa.

”Osoitimme, että mikrosiirrehoidon jälkeen sydämen pumppaustoiminta säilyy ja sydänlihaksen toiminnallisuus palautuu”, kertoo biokemian ja kehitysbiologian dosentti Maciej Lalowski Helsingin yliopistosta.

Lalowskin mukaan tutkijat tunnistivat sydänlihaksesta yhteensä 1 005 proteiinia, joista 216 ilmentyi eritasoisesti hoitokohdassa ja 43 vaurioalueen ulkopuolisessa sydänlihaksessa.

”Nämä proteiinit tukevat sydänkudoksen uudismuodostusta ja suojaavat sitä.”

Mikrosiirrehoidon kliinistä turvallisuutta, toteutettavuutta ja vaikuttavuutta arvioidaan parhaillaan. Tavoitteena on yhdistää hoito sepelvaltimoiden ohitusleikkaukseen.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia