Musiikkitalon uusissa uruissa loistavat maailman ensimmäiset 3d-tulostetut biokomposiittipillit

Rieger-urkujen näyttävät, ilmaa imevät fasadipillit on tehty suomalaisesta puupohjaisesta biokomposiittimateriaalista, jota valmistaa metsäyhtiö UPM.

Uudet urut ovat Pohjoismaiden suurimmat. Lisäksi ne ovat koko maailman suurimmat konserttisaliin sijoitetut modernit urut.

Urkujen 124 äänikertaa on jaettu useille eri pillistöille. 3d-tulostettuja soivia pillejä ja ilmakanavia uruissa on yhteensä 260 metrin verran.

Jättisoitin toteutettiin kansainvälisenä yhteistyönä.

UPM Formi 3d -niminen materiaali toimitettiin Suomesta tulostettavaksi Espanjan Burgokseen, josta tulostetut pillit vietiin urkujenrakentaja Rieger Orgelbaulle Itävaltaan.

Kun Itävallassa käsityönä syntyneet urut olivat valmiit, ne purettiin, kuljetettiin osina Helsinkiin ja lopuksi koottiin Musiikkitalossa uudelleen.

Materiaalin ominaisuudet helpottavat tulostusta

Fasadipillien ainutlaatuinen muotokieli asetti materiaalille ja sen valmistukselle kovat vaatimukset.

UPM:n mukaan biokomposiitin sisältämät hienot selluloosakuidut helpottavat suuren mitan 3d-tulostusta.

Monimutkaisten elementtien tuottamisen mahdollistivat materiaalin vähäinen kutistuminen, nopea jäähtyminen ja itseään koossapitävät ominaisuudet.

3-tulostus on ekologinen valmistusmenetelmä, jossa jää hukkamateriaalia hyvin vähän. Lisäksi puupohjainen biokomposiitti on sataprosenttisesti kierrätettävissä.

”Upea sointi”

Biokomposiitin etu on myös se, että materiaalilla on luontaisesti akustisia ominaisuuksia. Sitä hyödynnetään yleisesti esimerkiksi kaiutinkoteloissa.

”Urut soivat upeasti”, sanoo Helsingin Musiikkitalon säätiön asiamies ja urkuhankkeen projektipäällikkö Kaisa Näreranta.

”On hienoa avata konserttisalin ovet yleisölle ja päästä nauttimaan yhdessä sekä musiikista että visuaalisesta elämyksestä, jonka uudet urkumme ja esiintyjämme tarjoavat tammikuusta alkaen.”

(Kuva Sakari Röyskö) Musiikkitalon urut otetaan käyttöön 1. tammikuuta 2024, jolloin niiden sointia esittelee uudenvuoden juhlakonsertissa urkuri Olivier Latry.

Otsikkoa ja tekstiä muokattu 8.1.2024. Biokomposiitista tehdyt fasadipillit ovat ilmaa ottavia pillejä, eivät soivia pillejä.

Lue myös:

Robotit tulostavat UPM:n uusia biomateriaaleja


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Tilaa heti tai viimeistään 28.2.2024, niin osallistut myös kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia