Nanohiiliyritys Canatu kehittää teknologiaa Euroopan avaruusjärjestölle

Vantaalainen Canatu Oy rakentaa optisen suodattimen Euroopan avaruusjärjestön Esan Athena-avaruusteleskooppiin.

Röntgensädeanturin eteen sijoitettavan suodattimen alumiinipinnoitettu hiilinanoputkiverkko läpäisee röntgensäteet ja leikkaa pois muut aallonpituudet, mikä mahdollistaa taivaankappaleiden tarkan kuvantamisen.

Suodattimen täysin nanohiilipohjainen tukirakenne tekee siitä ainutlaatuisen, sillä äärimmäisen hauraita optisia suodattimia tuetaan normaalisti metalliverkoilla.

Suodattimen kehitysprojektiin osallistuvat myös Ametek Suomi ja italialainen Palermon yliopisto. Hanke on jatkoa Canatun ja Esan aiemmalle yhteistyölle.

”Lupaava materiaali”

“Canatu CNT on erittäin lupaava materiaali röntgenastronomiaan sekä muihin sovelluksiin, kiitos materiaalin äärimmäisen korkean röntgensäteiden läpäisevyyden, painevaihteluiden kestävyyden ja kemiallisen inerttiyden”, sanoo optoelektroniikan insinööri Alessandra Ciapponi Esasta.

Canatun teknologiajohtajan Ilkka Varjoksen mukaan kehitysprojekti antaa mahdollisuuden osoittaa yhtiön nanohiiliteknologian monipuolisuus, luotettavuus ja soveltuvuus paitsi avaruusröntgen- myös puolijohdeteollisuden käyttöön.

Uutuussuodatin käy hankkeessa läpi muun muassa mittavat tärinätestit, röntgensäteiden läpäisevyystestit ja radioaaltojen absorption mittaustestit.

Tositoimiin kymmenen vuoden päästä

Athena-avaruusteleskooppi on määrä laukaista matkaan vuonna 2033. Sen tehtävänä on hankkia tietoa muun muassa mustista aukoista ja niiden vaikutuksesta galaksien syntyyn.

Aalto-yliopiston tutkimuksesta ponnistava Canatu on johtava nanohiilimateriaalien kehittäjä. Yhtiön perusti vuonna 2008 Aallon professori Esko Kauppinen tutkijakollegoineen.

Canatu tunnetaan etenkin kosketusnäyttöihin ja sensoreihin tarkoitetusta taipuisasta, muovattavasta kalvosta, joka perustuu Kauppisen ryhmän vuonna 2006 keksimään, nanonupuksi nimettyyn hiilen yhdistelmänanomateriaaliin.

(Kuva Canatu) Canatun kestävä hiilinanomateriaali sopii yhtiön mukaan myös avaruuden vaativiin oloihin.

Aiheesta aiemmin:

Canatu vauhdittaa kasvuaan – keräsi 18 miljoonan euron rahoituksen

Canatun Ilkka Varjoksesta Vuoden teknologiajohtaja


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia