Orionin syöpälääke valtaa uusia alueita – huikeat näkymät maailmalla

Lääkeyhtiö Orionin eturauhassyöpälääke darolutamidi etenee uudelle käyttöalueelle Euroopassa ja Japanissa. Yhdysvallat hyväksyi lääkkeen lisäindikaation eli uuden käyttötarkoituksen jo vuonna 2022.

Euroopan komissio on myöntänyt myyntiluvan darolutamidille käytettäväksi yhdessä dosetakselin kanssa levinneen hormonisensitiivisen eturauhassyövän (mHSPC) hoitoon. Myyntilupa pätee EU-alueella.

Japanin terveysministeriö on antanut samanlaisen myyntiluvan lääkkeen käyttöön Japanissa.

Darolutamidi on suun kautta otettava androgeenireseptorin estäjä. Lääke tunnetaan kauppanimellä Nubeqa. Dosetakseli on yleinen sytostaatti- eli solunsalpaajalääke.

Darolutamidi on jo aiemmin hyväksytty etäpesäkkeettömän, hormonaaliselle hoidolle vastustuskykyisen eturauhassyövän (nmCRPC) hoitoon potilailla, joilla on suuri riski syövän leviämiseen. Nubeqalla on myyntilupa tähän tarkoitukseen yli 80 maassa.

Uuden käyttöalueen myyntiluvat perustuvat Arasens-tutkimuksen kolmannen vaiheen tuloksiin.

Tulokset osoittavat, että darolutamidi yhdessä tavanomaisen hormonihoidon ADT:n ja dosetakselin kanssa pienentää kuolemanriskiä 32,5 prosenttia potilailla, jotka sairastavat hormonisensitiivistä eturauhassyöpää.

Verrokkeina olivat potilaat, joita hoidettiin pelkästään ADT:lla ja dosetakselilla.

Tutkimukset jatkuvat

Darolutamidin hyötyjä eturauhassyövän taudinkulun eri vaiheissa selvitetään parhaillaan laajassa ohjelmassa, johon kuuluu kolme suurta jo käynnistynyttä tai suunnitteilla olevaa kliinistä tutkimusta.

Esimerkiksi Aranote-nimisen tutkimuksen kolmosvaiheessa arvioidaan darolutamidia yhdessä ADT:n kanssa ja verrataan sitä pelkkään ADT-hoitoon levinnyttä hormonisensitiivistä eturauhassyöpää (mHSPC) sairastavilla potilailla.

Australian ja Uuden-Seelannin tutkijoiden johtamassa Anzup-ohjelmassa puolestaan tutkitaan darolutamidia paikallisen eturauhassyövän liitännäishoitona silloin, kun syövän uusiutumisriski on erittäin suuri.

Suunnitteilla on myös tutkimus aikaisemman vaiheen potilailla, joiden PSA-arvo on alkanut leikkauksen tai sädehoidon jälkeen kohota.

Suomalainen alkuperämolekyyli

Darolutamidi on Orionin Suomessa kehittämä lääkemolekyyli ja yhtiön keihäänkärki. Lääkkeen jatkokehitystä suomalaisyritys on tehnyt yhdessä saksalaisen lääkejätin Bayerin kanssa.

Bayer, joka vastaa lääkkeen maailmanlaajuisesta kaupallistamisesta, on arvioinut sen vuosimyyntipotentiaaliksi parhaimmillaan yli kolme miljardia euroa.

Eturauhassyöpä on miesten toiseksi yleisin syöpä, Länsi-Euroopassa yleisin. Tauti löydetään vuosittain arviolta liki 1,5 miljoonalta hengeltä maailmassa. Diagnoosihetkellä syöpä on useimmiten paikallinen, jolloin sitä voidaan hoitaa leikkauksella tai sädehoidolla.

Jos syöpä uusiutuu, kehittää etäpesäkkeitä tai leviää, tavallinen hoitomuoto on ADT eli hormonaalinen hoito yhdessä solunsalpaajien ja/tai androgeenireseptorin estäjien kanssa. Tauti voi kuitenkin kehittyä kastraatioresistentiksi eli hormonihoidoille vastustuskykyiseksi, jolloin se lyhentää potilaan elinaikaa.

Päivi Ikonen

(Kuva Scanstockphoto) Suomalaislääke on osoittanut tehonsa myös levinneen hormonisensitiivisen eturauhassyövän hoidossa. Kuvituskuva.

Aiheesta aiemmin:

Kemianteollisuuden innovaatiopalkinto Orion Pharmalle

Orionin syöpälääke myyntiin Yhdysvalloissa


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia